得罪講句,其實陳奕迅,容祖兒既時代已經過去

782 回覆
2912 Like 65 Dislike
陳奕迅有冇啲rock既歌推介下
我都諗緊會唔會有呢種comment覆我
歌迷的眼睛係雪亮的
我80後,直頭無見過咩雞容時代
個個時代都有人勁過佢
但你無point
單春佬慢慢用新彊錦啦
我本身係冇意比較喎,我拎呢條翻唱片出黎係想證明我上面個point喎,事實呢個翻唱係冇原唱咁好(嗰個軒fans都同意)

真正開始拎佢兩個比較係之後嗰軒fans話軒唱功點點點先開始真係比較,我先同佢討論
Aga
冇人提都4 months 3M views
仲有下面啲留言盲反到on9
你話佢冇品ok冇人性都ok冇唱功講唔過
容祖兒無聽過陳就之前聽咗陣,依家啲乜新歌都冇理啦,返大陸奶啦
我只係嚟覆嗰個C6
唔係呢度呢個吖嘛?有得比?
sorry for大陸網站
https://www.bilibili.com/video/BV1Db411i7ax?from=search&seid=17746033799510443735

其他嘢可以各有睇法
但音域呢家嘢有fans整埋片,係可以客觀分析架
你比較吓軒叔嘅C6同eason嘅C6先講啦
同埋軒叔混聲去到G5(雖然唔咬字),前面都有貼片
agger,佢地幾藍幾賤都好,確實係有實力,啲舊歌係經典

更加莫講而家廣東歌衰退,佢地啲舊歌只會繼續紅落去

同埋一首歌都唔係淨係得歌手有份參與啦,背後填詞作曲同工作人員唔支持得?
密嘅真假音轉換反高潮咪係囉
高音輸少少(冇軒唱得咁高),但係中低音贏曬喎
無人討論容祖兒
標題應該改做 張敬軒夠唔夠班同陳奕迅比 但由頭到尾都係某個單春fans係到比,十足十以前高登 踩低基仔咁 咩年代丫,陳奕迅都過左氣la 00後有幾多個識陳奕迅 even 某人覺得夠資格比既周杰倫 妹妹仔個個追kpop 一係mirror,而家重停留係十年前邊個vs邊個 張敬軒無得好似陳eason翻大陸發展真係慘,所以而家香港hit過單春

2021年重講梗香港幾十年前好輝煌,四大天皇 張學友 陳奕迅,唔係話佢哋唔好,但時代唔同左,一潭死水重比黎比去邊個最勁 人地韓國幾十年前聽梗香港當年情,但而家係香港人追翻人哋轉頭,但車尾燈都追唔到。重係到比邊個最勁真係好笑真係要頒翻個奬俾你。
林家謙
早幾年唱live hea 到仆街已經唔應該再有地位比eason 啦
只係當時成個圈都係一壇死水
北京人壽
其實陳奕迅駕馭到咩風格?睇過?
其他風格有冇幾首係真係做到佢代表作?
唱到唔等於駕馭到,唱到都可以係唱得難聽

youtube都有好好聽既粵語歌
大路少少既midnight byejack
咁高音係張敬軒比較勁d 嘅。我都認同。但睇overall 我都係覺得陳奕迅係優勝d 都係上面所講嘅原因la, style , 低音,感情/咬字。
同埋唱歌唔係齋睇高音嘛,我諗好多人都認同哩點,如果唔係一就一堆海豚音歌手啦。張敬軒音域闊,可能由a2開始計起。陳奕迅嘅音域C2開始計起。其實數返雙方都係唔差太多。同埋高音可以靠練習提升,低音無得練。

其實一直都覺得陳奕迅好可惜,上天賜左把咁撚靚嘅聲比佢,唔去努力學下進修學下現代d 嘅科學唱歌。如果佢肯練宜家嘅高度應該無人能及。
3年之後仲係度先講野啦
你意思即係張敬軒唔想走出去 因為佢保留實力? 驚出去會紅到爆炸 所以突登唔出?
張敬軒最低係F#2,最高用head voice唱到D#6,係練返嚟,所以當有條on9仔用低音嚟踩張敬軒唱功時,咪有堆人(包括我,仲應該係第一個)出嚟反駁囉,因為靠練返嚟嘅嘢先show到唱功勁吖嘛,你估個個都係林子祥男人用真聲上F5咬字都冇問題咩。
當然唔係話唱歌有技巧等於好聽,就好似eason佢嗰種係傷聲嘅唱法,但係佢要咁唱先有味道。
我唔介意你哋吹奏eason,話佢好聽過軒叔,但都有point先得架。嗰條友來來去去咪用eason個range、eason啲中低音嚟比,咁係音域同音色嘅問題,都未去到唱功嘅問題……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞