得罪講句,其實陳奕迅,容祖兒既時代已經過去

782 回覆
2912 Like 65 Dislike
咁咪姐係張敬軒嗰啲國語歌打唔入台灣市場囉
不了
全世界多人識g dragon iu bts blackpink twice 多過Eason la如果要咁比
歌手衝唔衝得出海外, 其實好多因素, 唔係一句唱得唔好就可以包曬
調番轉, 亦唔係因為你唱得好, 所以出面好多人識你
首先要睇個歌手有冇去打開海外市場, 如果根本冇呢個意欲, 用呢個黎評價主打本地市場嘅歌手 "出左香港邊個識你?" 係極之唔公平
難道野狼disco嗰位而我不知道嘅人 又真係好唱得咩 但佢好多人識喎 又點計
另一個因素係唱片公司嘅投資, 以前CCTVB仲未交惡嘅時候, 樂壇都尚算健康, 嗰陣海外嘅人就一定係睇TVB多, 要識歌手, 有咩咁難
交惡之後, 樂壇幾唔健康, 大家有眼見, 仲點期望衝出香港; CCTVB推埋d垃圾星夢出黎比海外嘅人睇 另人覺得香港已經冇好嘅歌聽, 仲點期望海外會識而家嘅歌手?

同埋, 軒叔係屬英皇, 英皇方針係sell去邊個地區, 大家懂的
呢兩個人唔係有香港嘅光環 香港嘅作曲填詞就甚麼都不是
冇得罪
呢首好撚好聽
咁事實你係搵唔到喎,搵到乜野高音贏左?同你個道理,我都唔係話Eason唱到個低音低過張敬軒所以佢屌打軒喎,你睇清楚人地講乜啦,坐住個腦?
漸漸回緊塘啦
可以留意多啲Chill Club
近排都有大量新歌

建議可以聽下柳應庭-狂人日記
https://youtu.be/Fo0kczTrfeE
單講創作能力單春已經收咗皮 唔知佢個fans做咩死撐一定要係單春最勁 冇人可以比得上
張敬軒其實都40, 唔細架啦
有冇D 20 30接到棒
所以英皇依家冇人接班
人哋間間唱片公司都有上一集chill club拉票
得英皇冇
真係自作自受
張敬軒同張學友比
全晚最好笑
所以佢地去左大陸
大陸最鐘意撈香港10-20年前既流行
10年前我係大陸仲聽到周街播四大天王同beyond
唔屬於佢地既時代
唔代表佢地唱過既歌一文不值喎...
真 聽個爛聲佬
打唔入咪唔再出囉,有錢唔搵咩
係喇,一定係張敬軒冇心衝出香港發展,而唔係張敬軒冇能力衝出香港啦
第一,你明唔明乜撚嘢叫接班呀。係傳承呀。要好過上面嗰個先可以傳承咁好多嘢都摺埋啦。
第二,講咗好多次個個歌星擅長嘅音域唔同,張敬軒唱唔好陳奕迅嘅歌唔等於佢唱功差過陳奕迅,同埋你攞得2個live出嚟比,我攞張敬軒2014年酷愛嘅live同陳奕迅唱得最hea嘅live嚟比都屌打啦。咁你又要計多一首歌,仲要計單春自己歌,你玩晒啦。咁你要公平起碼就搵單春唱張敬軒音域嘅歌嚟比,例如騷靈情歌、櫻花樹下呢款(都唔計歌曲難度),有互唱對方嘅歌先好攞嚟比,否則shut the fuck up,因為唔公平。
第三,論國際知名度,陳小春喺台灣樂壇都紅過張敬軒啦,佢是咪比張敬軒更有料更夠班?你又唔計時代,嗰時香港娛樂圈仲係多人理,宜家?
第四,我見你宜家都仲用張學友做標準,我好奇你偶像點解係連美斯,你不如去追佐治貝斯啦,老撚土
個陣技安琪仲廢咪顯得佢有唱功
低音輸左嘅意思係同一個低音域唱得冇eason咁好聽喎,你以為你鬥低音,唱到就勁?
人地都無諗住打入過台灣市場
同埋有高知名度先有得比既話,Eason 都無得同kpop d solo idols 比la 個個ig 千幾萬followers 單春重少過周柏豪 人地第一星期銷量都幾十萬 收聽 Youtube view數都高過佢唔知幾多倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞