得罪講句,其實陳奕迅,容祖兒既時代已經過去

782 回覆
2912 Like 65 Dislike
唔同類型就唔比較得?我上面係拎同一首歌出黎做比較喎,有乜問題
有utube spotify netflix.....
搵下外國新人潛力歌手容乜易
冇問題,你鍾意嘅想做咩都冇問題,問題係你比較嚟有咩意思?你想帶出啲咩結論?唔好話我知你純粹想講張敬軒低音唔夠陳奕迅嚟,完?
咁你咪繼續講啲垃圾話囉,一係我宜家俾落台階你啦,見你撐得咁辛苦,道理上講唔過人就淨係識得講啲0攻擊性嘅垃圾話
單春廢老收皮啦係時候
你自己又話睇左好耐,但係問返我轉頭比較有咩意思,帶出乜野結論,不如你追下post先啦,睇返我第一個留言咪知囉
搵埋俾你,咩意思自己睇
無邏輯?我冇好似你咁將自己講嘅野就當係抽述事實喎咁冇邏輯喎
攞張敬軒陳奕迅黎比咗咁多年真係好無謂,完全兩個風格
如果張軒好似eason把聲咁,唱到一模一樣一定紅唔到。咁多年黎比人話似eason把聲嘅人(deep,劉龍……)都無好結果。就係張軒有自己個人特色先上到位
所以唔好再徙時間去比較
霸獎會影響到歌手嘅唱功同舞台感染力?
mirror姜B、阿Jer、Ian、Edan
媽咪
Yes
救撚命過氣還過氣,講到單春唔撚識唱歌,全靠填詞人咁,仲話唔夠軒仔嚟,好撚心反還反咪失去理智好冇
老師師
清係咪就係買大貓然後開記招屌柒大貓唔派息嗰堆人
c all star return
其實講咁耐我都唔知你想講乜,淨係睇你依段都同意嘅,但到你開始同張敬軒比較嗰陣我真係開始覺得你越講越唔知自己想表達啲咩囉,你咁樣拎張生翻唱單春條片出嚟話張生唔夠原唱嚟,但其他人反駁你講唱功講張生喺其他方面贏單春嗰陣,你又話單春事實上冇翻唱過張生嘅歌,冇得咁樣去憑空想像,其實咁拗真係公字都係你贏㗎喎
結束啦 都40啦
唔可以有啲咁嘅意見㗎,而家大家鬧上頭只可以有兩種意見,一係你就做正常人插爆陳奕迅係支持種族滅絕嘅畜牲,一係就做單春護主犬想幫佢開脫,任何嘅其他意見包括他本身唱歌好唔好聽都會歸納咗做第二類
我覺得要比就拎全盛時期嘅陳奕迅同全盛時期嘅張敬軒比。
我係覺得陳奕迅係勁過張敬軒嘅,音域上d 人唔知係咪覺得陳奕迅把聲厚所以覺得佢音域窄,但其實佢有首 起點。終站 係唱到上C6, 然後以前嘅黑夜不再來,主旋律 哩d 用真音上C5 所以高音其實同張敬軒唔差好多。

我覺得張敬軒唔夠陳奕迅黎因為張敬軒可以唱到嘅風格太少,陳奕迅基本上係咩風格嘅歌都駕馭到,百變過張敬軒好多。
其次唔知係咪太多人中意聽高音,忽略曬d 低音,論低音我諗張敬軒係完全比唔上,例子有 不如不見。

最後就係感情,陳奕迅以前有名叫感染王,亦都係d 人成日同人講唱歌最重要係感情,咁其實所謂感情對廣東歌黎講姐係咬字,陳奕迅咬字比起張敬軒係自然好多,好似平時講野咁,即使佢唱普通話歌都係。哩點亦都係佢賣點最大其中之一

同埋話陳奕迅奶共,其實佢由05年之前已經開始奶緊共同打台灣市場,只不過當時香港同期其他歌手唔夠紅奶唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞