得罪講句,其實陳奕迅,容祖兒既時代已經過去

782 回覆
2912 Like 65 Dislike
又係你
屌你老母老師
老師有無教你唱過歌
講出個重點來
(雖然夕爺係填詞既)
講真講唱功佢兩個最多咪正常水準,唔走音就已經好?
咁流行都係靠作曲作詞人,首歌本身好聽係首要
世界知名度Jackson Wang > Eason Chan Eason 唔好同人王+2比 大陸d fans都踩平你
林家謙真係難得一見人才
無咩過唔過去
一直係無人夠level去取代
真係2 件都收皮啦,我MP3個playlist 得明年今日同風雲
edan 牙Jer

正撚到
林家謙作曲喎,蘋果同橙點比呀
新歌煙花紀
姜濤都藍啦 幫m記代言唔駛屌?
我做老師 依家幾多中學雞 日日係學校唱m記果首野
冇人屌?
老老實實Ian 都過得去
姜b 暫時真心只係偶像派
又唔好話人哋過氣,人哋Joey都仲有好多fans, 都仲係全香港最多人會睇嘅artist,開演唱會開三十場都會爆,一票難求,你講其他嗰啲人暫時應該冇人超越到佢
單春想打入kpop都打入唔到,都去埋mama做嘉賓
Eason忠粉表示,講得都唔係無道理
點解成日要緬懷過去,新一代一樣可以成為經典,我哋老屎忽有份做成呢種境況
老老實實香港男歌星
鬥高音張學友都唔夠張敬軒嚟啦
得林子祥可以贏
不過條友都唔識嘅,嘥氣
https://www.youtube.com/watch?v=dp7Ry1O4j0A
我只係想講某個地方音樂做唔做到某個流行程度,有冇人聽你既歌,同本身有幾多人識/會聽果種語言冇直接關係
主要係睇你個市場有冇心做好音樂
K-pop得果5千萬人聽得明(北韓人接觸唔到就唔好提),一樣可以做到全世界都會聽過你既名,聽你既歌

不過佢兩個好難直接比較
Eason有個特別大既優勢係佢成名早過Hins,亦早啲出道
兩者身處既香港樂壇環境發展已經好唔同
Eason紅果陣香港樂壇係最當紅時期,而Hins紅果陣都開始走下坡,廣東歌開始少人聽
台灣少人識過Eason都好正常既
其實係正常 唔同年代自然有唔同嘅歌手
聽開廣東歌既都知佢地已經離開左
得閒唱兩隻攞下sound bite賺下廣告
係有演唱會會出一隻碟玩下
大家都好應該俾多啲空間聽下其他香港歌手
來緊十年一定係百花齊放
特別係呢個大氣環境下 文化係因壓迫而茁壯成長
希望香港人 唔好話支持
應該話踩少兩腳已經好幫忙
你要奶韓奶共係你既選擇
但唔需要攞香港歌手來抬高果班外邦人既文化
公平啲,咁係因為香港場,格硬要搵個香港歌手先搵Eason姐

有得奶人仔你慌佢唔奶
事實好多人自以為踩廣東歌可以提升自己品味格調,唔肯聽睇接受新晉歌手,就一味踩一味批評,好多呢d人架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞