得罪講句,其實陳奕迅,容祖兒既時代已經過去

782 回覆
2912 Like 65 Dislike
點屌打法,我上面係講緊同一首歌同一個音域上面Eason嘅低音係好聽過軒喎,軒最高音係高過Eason,但係咁就代表佢唱歌好聽啲?

你諗清楚你講乜先駁人啦
佢把聲真係幾好聽 唱功都幾好
但首歌真係唔好聽
佢需要嘅係一個好嘅作曲填詞人
就好似鳩柏豪咁 把老牛聲勁難聽但歌詞能夠引起共鳴先有咁多人聽佢 如果唔係佢只係一舊屎
咁點解陳奕迅嘅廣東話歌咁多台灣人都識,張敬軒嘅廣東話歌咁少台灣人識
聽唱功佢兩個都好過樓主講幾個下話
不如叫佢哋咬字清楚啲先? 潛質? 真係睇唔到
agree ,擅長既野唔同,再者張敬軒都話唔勁既話而家香港樂壇都無咩邊個比得上。其實張敬軒技巧而家係好過之前好多,之前佢自己都有話以前唱法唔正統易傷聲帶。

btw 以前高登d po都好興將 Eason 基仔 軒仔 3個比較 某d Eason fans 好鐘意踩低人哋
容祖兒直頭係樂壇毒瘤
係佢公司夠財力先幫佢保住個萬年金
搞彎晒成個樂壇
公平啲講句
全世界識廣東話既人有成億人以上
仲多過南韓果5千幾萬成倍
但分分鐘在台灣K-pop都多人識過張敬軒
林奕匡
唱作歌手
佢唱歌幾好聽

高山低俗
https://youtu.be/R2BUiErBRnY
因為陳奕迅國語歌多人識,台灣歌迷多,於是歌迷咪搵埋廣東歌嚟聽囉
有乜咁難明呀
btw張敬軒最紅嗰兩隻國語歌係佢自己作曲填詞
你單春嘅創作能力喺邊?仲話要同姐倫比
唔la, 叫條友講好d 廣東話先
陳奕迅把聲都收收地皮喇
最重要後生個班仲有時間去進步去玩自己風格
真係R晒頭
上面左貼張敬軒cover係唔夠eason好聽,你又話唔計,咁一係你搵個可以直接比較到佢地嘅技巧嘅例子出黎囉

宜家我就係搵側面反映到佢地嘅地位嘅例子囉
論國際知名度,受歡迎程度都仲未計獎項

再舉個例
喺香港,啲人係拎陳奕迅同張學友比較,喺台灣係同周杰倫比較
張敬軒就淨係可以同陳奕迅比較,高下立見,你夾硬話張敬軒係陳奕迅嗰班都冇用,根本說服唔到人
某程度上張敬軒身分背景問題,之前又講過d野,翻唔到大陸又唔可以去台灣,去台灣到時又俾小粉紅話。如果有機會,成就一定大好多,呢個係幾可惜。
不過上面條友好l煩,Eason 同張生係2種性格既人,eason 都係以錢行先la,對香港又唔算做過d咩以佢咁高知名度
陳奕迅心諗早要要有人上啦
割單春
佢應該想問你高音以外有乜技巧係好過陳奕迅
但我真心想知佢想要乜嘢技巧?
拉長音唔透氣?真聲上幾多?佢咪又會話屈高音
但高音好多時候要練返嚟,係睇到唱功架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞