得罪講句,其實陳奕迅,容祖兒既時代已經過去

782 回覆
2912 Like 65 Dislike
上面講咁多但一句到尾 我呢幾年有慢慢開始留意廣東歌都係因為張敬軒 本地歌手係由欣賞佢開始 之後先再有聽其他本土artist eason我係有聽 但佢當初都並冇吸引到我去關注香港樂壇
1.咁你承認係好唔過就得囉,已經唔使嘈

2.唱同一首其他人嘅歌嘅例子,又話技巧唔同冇得比較?
https://youtu.be/NFPR2gxNtLU
https://youtu.be/tmMSx3wJ3-Y

3.偷換概念, 我唔係淨係鬥台灣喎,係講緊香港地位大家都差唔多,但係一出香港就即刻有分野

4.用張學友做例子有乜問題
btw我係細細個就睇佐治貝斯睇波
成班二打六
講緊香港地位喎,咪偷換概念啦
下?!你真係唔識咖?

作詞:林家謙 作曲:林家謙

編曲: 林家謙
監製: 林家謙
臭係
紅撚到中港台都識嘅兩首係曲喺台灣銷量實係爆曬啦
btw當年紅到爆嘅斷點同只是太愛你有冇入圍金曲獎?
估唔到唔講Apink 你都係到
而家香港地位,mirror 多人識過單春
點解個po 變左 張敬軒 VS 陳奕迅
我已經拎第一首歌,冇拎medley中間嘅歌黎比較喇喎,又唔計呀?
點解會推mike 唔推mc
如Mirror 既Warrior歌詞

「浩浩蕩蕩迎來另一新世紀
越鬧越熱鬧是轉機 越靜默越寂寞難有驚喜」
咁香港地位一樣咪鬥埋其他地區先分到高低囉,有乜問題
得罪講句,香港娛樂界已同大陸娛樂界合二為一。
2. 咁你不如講吓單春優勝嘅地方(技巧上)係乜?你覺得單春好聽,都可以大撚把人覺得張敬軒好聽,你放埋一齊就當單春屌打?goodest logic

3. 個問題係一個走咗去打台灣巿場,一個冇,你係咪on9架如果張敬軒好似容祖兒咁打台灣巿場失敗,你先攞嚟笑啦

4. 因為唱歌技巧係會因年代而進步架,張學友已經唔係唱功最高標準好耐啦。你搵個專業講vocal嘅人去討論啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞