[4月新番][動畫POST] 86-不存在的戰區-

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
希望のはな 繋いだ絆を
力にして明日を強く咲き誇れ
戻る場所なんてない辿り着くべき場所へと
迷いのない旗を高く掲げて
今を生きていく
後半一開始就係蕾娜揾阿涅塔
阿涅塔始終都係好人,話就話唔見但都係見咗
蕾娜亦為咗幫86,特登勾起返阿涅塔嘅傷痛,再拮多下逼佢幫手
呢段本身阿涅塔唔使淋雨,但為咗辛就追蕾娜追咗出去,凸顯返佢其實真係口硬心軟。名符其實,蕾娜成功拖咗佢落水,運鏡再次100分
BGM亦都係嗰首鋼琴配樂,播過咁多次我都認得
不過真係營造到劍拔弩張嘅氣氛

之後成隊傾計嘅分鏡又幾有巧思
邊個講嘢鏡頭就對住佢張紙仔,蕾娜見唔到真人就對住啲紙仔傾
幾搞笑,但同時暗示咗佢哋始終係素未謀面,唔喺同一個戰場上,所以之後就要離別喇

啱啱打完勝仗嘅蕾娜,對於跟住落嚟嘅離別毫無心理準備
聽到佢哋已經準備啟程,似乎唔會再返嚟,蕾娜下意識講咗句︰「唔好留低我一個」
不過辛佢哋係獲得咗自由,懷着喜悅同興奮向前行
小說提到,呢次係佢哋第一次對蕾娜露出真正嘅笑容,證明佢哋當咗蕾娜係佢哋嘅一份子
動畫就為蕾娜加咗段日劇跑,應該係想盡可能延長個通話時間
雖則日劇跑可能有啲煽情,但冇跑到出室外,就冇咗臨尾嘅意境
——彼岸花同五隻自由嘅雀仔

佢哋已經行先一步
到底佢哋一路行,會行到去到邊到呢?
呢樣就要等到蕾娜努力追上佢哋,去到佢哋最後抵達嘅場所先會知曉嘅事
下集有九條
應該係特典劇情
呢套會唔會有cp
第四卷封面好似幾適合今集
99%無劇透成份:
我日日同你條仔傾計呀,你無份
NTR
都飛左佢去集中營啦
唔算唔算
有,拆埋𠻹啦
安琪X戴亞
https://twitter.com/Asakura_Toru/status/1401509863033696257

1. 最初喺空中爆炸炸散一堆阻電擾亂型嘅係雲爆彈(Thermobaric Explosives)
2. 第二波炮彈屬於裝有爆炸成形彈(Explosively Formed Penetrator,其中一款穿甲彈)嘅集束炸彈
3. 爆炸成形彈射速達每秒2000~3000米,必然會成功擊穿所有裝甲兵器嘅弱點(即上方)

btw 下面係一篇出自台灣中央警察大學鑑識科學學系教授嘅論文,佢都有講爆炸成形彈最高可以去到每秒3500米
https://trc.cpu.edu.tw/ezfiles/93/1093/img/116/961119_6.pdf
點解依套經費咁充足
第一卷就可以做一季
原作成本字典咁厚
吊帶絲
i mean蕾娜
唔係已經好明顯架嗎
定係想問 兩人會唔會係埋一齊
原作都係偏厚嘅
但主要係文戲做得夠仔細,製作組亦都加咗唔少原創情節
呢層就……
等part 1播完去睇小說啦
想知去望一望之後小說封面
利申:動畫黨,買電子版果陣被劇透
小說本身夠好+電擊文庫願意捧佢
另外想問一下蕾娜最後日劇跑果到
係象徵意義定實際意義or both?
實際意義係怕lost signal而跑近邊界希望唔好斷線
定係動畫象徵意義手法表演蕾娜而家同佢地既距離雖然拉近左,但仍然仲有好長既路走? 只要蕾娜一日仲係共和國入面
一話紅色花就想起彼岸花
點知真係
後尾暗示5人全死
原作第一部作為「輕」小說係一啲都唔輕
講哂國家戰爭設定、機設、人物性格、理念衝突 再完滿解決一個事件 係正常兩本輕小說嘅量
以前六花的勇者只動畫化小說第一卷 但本嘢又無貨 搞到成套嘢拖到仆街
九集都仲係做緊第一卷真係做得好足下 小說黨睇應該好滿足
仲有兩集 未完
五隻雀係天空自由飛翔
慢慢一隻一隻失去蹤影
望到封面已經唔洗諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞