[4月新番][動畫POST] 86-不存在的戰區-

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
漫畫都有但進度好似好慢
況且有輕小說原作嘅通常都唔係幾建議睇漫畫
見wiki寫漫畫得2冊 輕小說就9冊
發覺呢套啲ed成日都早好多播
同女主傾計個指揮官唔係女主阿叔嚟咩 點解又話女主老豆係朋友
咁爸爸既朋友都可以叫叔叔既姐
下集係咪女主都自己上埋戰場?
佢話咩叔父大人喎
尊稱姐
竟然換ED,不愧係近年力推嘅作品
講名都做一集,製作組真係有度過點做,應該唔驚㑹爛
聽日再翻睇吓啲細節先,今集成個情緒鋪排好順

順帶一提,凱耶入咗OP
有排都未
今集交代到毫無意義斬死左嘅感覺
冇近鏡 同佢地一樣咁無奈
死左一隻人形豬啫 wfc
個畫面仲有咁多吉位
生生性性跟原作劇情同對白去拍,已經無敵
首推vivy,次推白豬
講一講點解老豆會喺夜晚帶女主去前線,因為佢地認知軍團喺夜晚會停止進攻嚟慳電(太陽能發電),但估唔到有防空炮兵,所以就收皮墜機
本書真係有d內容
4集都未講哂第一本
佢分割放送,part 1有11集,應該全部攞嚟做第一卷
而且真名只係第一個爆點,第一卷後面重有好長
好想安慰白豬
今集中間女主同佢呀叔傾計嗰段,又有一組對照嘅運鏡
女主講理想,鏡頭就由影住女神像,再慢慢向上影到支旗
呀叔講現實,就調返轉由上往下掃落嚟,最尾就影住池水啲垃圾

跟住女主段內心掙扎唔使多講
左右聲道分別播緊共和國嘅廣播,同賽歐屌佢嗰段說話,再加埋畫面扭曲

最後澤野大神回歸,女主同辛傾計嗰段嘅BGM好好聽,ED插入又係
真係有種談心嘅感覺,同前半壓抑嘅氣氛唔同,輕鬆返啲
話時話呢套都用好多鋼琴嘅配樂,好有feel
而且公墓好似有女主老豆個名,明明衰On9死咗都落佢名,但班86就冇
等左你影評好耐
同一個水池有神像有垃圾 意味深長
稱唔上係咩影評啦,都係睇完噏兩句
都係多得呢套放咗咁多心機去做,我先有嘢廢噏
展開得快嘅主流好難有依類位
一嚟套嘢本身都係慢熱同高質
第一卷本身係得獎作品,所以本身就有咁上下長,而且完整度高
小說本身都要有呢啲心理描寫,動畫先有得發揮

二嚟好多輕改動畫其實當賣廣告,未必畀心機去諗點改編
可能做到個劇情就算,唔太考慮點樣鋪排
分鏡都唔使太特別,重點放落賣角色就夠,咁先最易引到人去睇小說

不過86都唔算唔主流嘅,但高質就肯定嘅,所以要好好珍惜
亦都因為咁,我先會重睇去揾細節,如果唔係就浪費晒
本身未睇vivy前都係私心86 (因為有澤野)
見到樓上有ching推介 vivy 所以好奇睇咗幾集 啲音樂有得同86鬥下(暫時嚟講)

可能86仲係處於鋪排階段 不過大愛ED1 瑞葵bb
暫時吸引到我睇vivy係因為音樂 反而86係睇劇情易入戲不過都期待澤野大神
就係唔係主流先做到

同埋依季玩到一季一本,全部係一般輕改做唔到嘅野
所以甚至可以比到原作無嘅畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞