[4月新番][動畫POST] 86-不存在的戰區-

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
所以之後先會成長
其實知覺同步姐係點?
摸自己粒LIN對方都會feel到?
定純粹voice chat既中二病名
因為有無線電干擾呢個設定,所以咪搵舊嘢取代佢,順便可以推進下劇情

我覺得女主今集做離地做得好好

隔住個mon都有種黑人憎嘅感覺
因為軍團(敵軍)有個阻電擾亂型嘅機種,所以用唔到無線電,所以就用知覺同步
第一集有講少少,係啟動大腦嚟共享感覺,但同步嘅僅限於聽覺
同步埋其他感覺會太大負擔,用落同戴耳機冇咩分別
櫻花啫係今集黑髮個位,出場已經算多
Handler 1,你是左膠吧

好鍾意後半段嘅處理手法
幾體驗到女主坐係大後方咩都做唔到嘅無力感
劇中設定係活化人腦入面嘅某個區域,繼而做到遠距離通訊
平時就聽覺同步,但可以去到視覺同步,當然危險性亦會大增
點解而家D動畫咁鐘意將D重要野放係ed後面
迫你聽埋首ED
下集應該有86視角
再死多次俾你睇
睇完諗起以前有幅GIF係李卓人(好似係)俾人推去前綫,幫佢笠埋頭盔
講咁撚多做乜 ,一係就上嚟,再唔係交換位置做囉...最多打完隔住個mon同你講番句辛苦晒
佢係唔係用新台幣顯示
今集睇多幾轉,真係幾正
雙線分開描寫,寫到女主嗰種離地,根本同86唔企喺同一個戰場
重複咗嘅對話用jump cut跳過都幾唔錯
前段日常立flag,後段便當+ED神插入,Don't you get there都有啲意思
連第一幕都同最後嗰幕呼應返,一開始嗰段最尾個鏡頭向下掃,最尾女主滴眼淚就向上

呢個監督真係唔錯,人設都愈睇愈順眼
上下係想講矛盾/對立?
估唔到動畫都會玩呢啲
應該真係會,戰場重有劇情
呢啲真係有唔同解讀,可能純粹係監督係對稱狂

動畫嚟講確實唔多,但我自己好鍾意留意呢啲
識得用畫面說故事嘅動畫,差極都有個譜
lm
d節奏捉得幾好 前面輕鬆日常 即轉落打仗再死人 再比人屌既衝擊感幾好 令人想睇下集,如果其他動畫咁整既話實唔好睇 今季我英拖到仆街 集集得3分1時間係講劇情
同點解marvel會有end credit scene 一樣
上下個度真係冇留意到
唔錯唔錯
起碼依套個ed畫面係跟劇情變,唔係重覆啲劇透畫面比你睇 上集啲畫面好溫馨架

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞