[4月新番][動畫POST] 86-不存在的戰區-

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
砲擊嗰度配埋首BGM真係起晒雞皮
今集軍團嘅新型”長距離炮擊”機體會係下半部BOSS
好驚佢地真係會死唒
男豬實冇事嘅
隊友可唔可以唔好氣餒
whore's daughter

一開頭已經咁虐
蕾娜特登著到似喪服咁去宴會其實係為咗紀念戴亞佢地 仲有辛講到
''能不能也請少校不要忘記我們呢''再加埋配樂同煙花綻放個下 令蕾娜下定決心唔會比佢地死
係被白豬啲人刻既
監督石井真係勁, 之前每一集表達都好有技巧
紅髮講佢遇過最差的人渣嘅意思係比人侵犯過?
小時候目睹父母被共和國國軍當成靶子玩弄至死,只有他與姐姐因為瓦茲拉夫及時阻止而得救,因此對白系種抱持深刻的恨意

Source from wiki

當然唔排除有做過你所講嗰D野
俾86刻
因為父母定唔知祖先有白系血統
帝國係比人民革命推翻左
所以俾軍團判定係敵國
蕾娜套禮服好正
今集cls,神回
今集分鏡演出係伊藤智彥,唔怪得啦
今集啲鋪排同演出真係痴線㗎

一開頭用鋼琴配樂,帶過86玩煙花嘅劇情
本身呢段已經好淒美,但估唔到今集後面兩度用返呢個位,胃痛到仆街

OP完第一段就講返蕾娜為86準備煙花,因為革命祭就到
但加插咗段蕾娜PTSD發作,諗起戰場死咗嘅86,中間段分鏡又係好諷刺
蕾娜手上束花係獻畀86嘅,今集之前應該又死咗三個,釘喺板上嘅紙都愈嚟愈少

之後就係禮服蕾娜出場辛見到蕾娜唔打過嚟,就打過去揾佢
但段對話係胃痛到仆街嘅,特別係睇咗今集最後嗰段
煙花轉瞬即逝,但能否請你唔好忘記
原作已經有呢個意象,但動畫嘅氣氛一流,BGM用上ED Avid嘅
鋼琴變奏,好有feel
蕾娜下定決心,唔會再俾其他人死,但結果係……

最尾場戰事,就即刻用返個意象
每一下長距離砲擊,擊出嘅火花,就好似諷刺緊86生命嘅短暫
打完仗嘅86就返咗去之前玩煙花嘅基地,同蕾娜坦白

面對共和國嘅惡意,蕾娜嘅決心原來只係咁無力
相對地,86係自己選擇,抬頭挺胸地踏上戰場,每一個都係有尊嚴地死
所以——
願那該死的榮光歸於先鋒戰隊

今集ED又係好有心,埋咗個小細節
紅色係今集禮服蕾娜隻手
藍色係死神開槍幫同伴解脫
煙花同打鬥穿插做得好好

不過我覺得現實上左年紀嘅軍人都有PTSD
先鋒隊又唔多覺
係冇講定未講?
煙花+辛個句+ed插入 好正
發覺首ed好噤聽 仲要集集都插得好有feel
如果你講緊會諗返起打仗啲嘢,咁就冇
PTSD講緊係創傷後,嚴格嚟講,86佢哋都重喺戰場上,時時刻刻都面對緊,所以慣晒
蕾娜嗰下我只係純粹話有啲類似PTSD,其實未符合定義

不過戰爭對86有其他嘅影響,呢樣應該part 1唔會講到
我諗緊記錄片嗰啲戰後veteran
聽到煙花聲真係會崩潰瀨尿
套返落去紅/銀髮兩個女仔如果見到某事物就即刻崩潰嘅話會再真實好多
當然根本冇時間寫咁多
我諗心理質素差啲嘅人,應該死晒
捱唔到去先鋒戰隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞