[4月新番][動畫POST] 86-不存在的戰區-

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
核聚變
咁直接射氫彈已經收共和國皮
惡魔蕾娜好正
仲識伸隻手出黎咩黑科技
主流用緊太陽能,只有少部分先係核電
液態金屬
Terminator2
液體都可以插爆部機
咁蕾娜點走佬

個哥部機玩觸手play係咩機械原理
第一點嚟緊會講
觸手Play係流體金屬嚟,你當黑科技唔使深究
我以為呢套除左通訊之外都算係現實機械系
一開始打阿哥唔入我當係電能防護罩之類
點知之後玩觸手Play
多腳機械已經唔算現實
後面仲有大把黑科技 無論人類方定軍團
睇小說我以為係好似蚰蜒咁, 出到黎動畫變左t-2000
打唔入應該係裝甲差太遠,佢呀哥係重戰車型,冇記錯嘅話
而重戰車型打一下就可以直接打爆主角方嘅機體,因為裝甲薄到pk
但小說真係寫「手臂」喎
//那是流體奈米機械的銀色。外觀像是具備修長手指的成年男性手臂,而比人類手臂長了好幾倍的那些物體,以爆炸性的速度向外伸出。無數的左手與右手,仿佛在尋求著什麼不斷伸長。//
之後得閒可能會整理吓啲機體設定,講返有咩唔同型號
根據個機設畫師我咁諗都好正常啫
(ok我唔知睇左啲乜)
機體超級系 打起上黎現實系
我見到有一下係隻手擋左
多腳機械近未來20年都應該發展到
Boston Dynamics 機械狗算唔算
係蕾娜本身就好正
鮮血女王
未到就唔好提啦
套軍服真係好正
神回。例牌打返幾句感想

呢套嘅音效真係好正
炮彈打落地下同唔同厚度嘅盔甲嘅聲效各有不同
轟炸聲嘅遠近、炸爆咗嘅碎片聲、機體嘅行走聲、啞彈撞擊聲
重有好多其他細節嘅聲音,全部都好足
辛呀哥把聲又係好有亡靈嘅feel,不斷縈繞住
呢套真係一定要戴耳機聽

另外蕾娜都作出咗改變,要對抗殘酷嘅現實,自己都要化身做惡魔
循規蹈矩就只係順從唔講理嘅社會
不過中間都傲嬌咗一下,話自己唔想死先幫你哋

跟住就係就係啞彈嗰段,一段神級嘅轉場
雖然小說都有呀哥呢一段意識流,諗返起小蕾娜,講返呀哥嘅爭扎同錯亂
但呀哥錯手揸到爆血,同埋小蕾娜刮咗呀哥一巴都係動畫新加嘅處理
刮完一巴然後即刻接落啞彈,真係超勁,完全出乎意料俾蕾娜刮好似都唔錯
之後辛醒返就係澤野出場嘅時候,真係瞬間高潮,正到喊
辛開炮嗰下啲火光同煙畫得好靚,唔知係做咗咩後製

之後呀哥放手,爆炸一下分開兩個人,辛反而係愕然
終於意識到失去呀哥嘅辛開始爆喊,神曲Avid再次登場,根本係逼人喊
呢到重有個小細節,爆炸完辛部機表面有啲流體金屬,應該呀哥係保護咗辛

後半等陣再打埋
PS 個花田唔夠位企喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞