[4月新番][動畫POST] 86-不存在的戰區-

1001 回覆
35 Like 6 Dislike
基本上被軍團包圍無得走,而且喺斷晒對外通訊嘅情況下唔知仲有冇其他國家仍然生存緊
其實唔係服從,係前面畀無人機大包圍,後面共和國都有手段令佢地冇得反攻,呢到之後會講,所以係夾係中間焗打

至於敵國你指咩敵國,今集有講整無人機嘅帝國已經滅亡咗,另外第一集已經有出成天空都係嘅蝴蝶型機械,作用就係阻隔所有對外聯絡方式,所以基本上唔知重有冇其他國家存在
套野結局左未?
小說未完
重有一幕係喺辛講黑羊設定,鏡頭就影住啲老鼠食類似核桃嘅嘢,暗喻返軍團食人腦
呢個分鏡真係虧佢諗到
1. 第一代86 比共和國欺騙 就同當初猶太人比納粹德國呃入收容區一樣

到後來已經陷入前有軍團 後有共和國鐵幕嘅困境
想反抗都冇得反抗

2. 根本唔存在敵國

當年帝國整出軍團後 向全個大陸所有國家宣戰
結果自己被失控軍團所滅

動畫亦都講過各國通訊被軍團嘅阻斷擾亂型斷絕左
整個共和國亦都被軍團包圍
根本唔清楚其他國家是否尚且存在
結果自己被失控軍團所滅

更正: 呢一點我記錯咗

一直都想睇小說
琴晚終須去睇完第一卷

望咗兩眼 之後兩卷
第2,3卷係講返第一卷尾果段period?
係,講第一卷第七章尾同終章之間所發生過嘅事
其實之後會有解釋嘅
啱啱完左第一卷第四章姐
今日見到台角終於攞咗第九卷授權
想睇佢地重聚後嘅故事
唔係直接切佢個腦落黎用喺自己身上,而係scan咗戰死者嘅腦部結構
睇啦 印象中好似第3/4卷已經係
啱睇完第七本
作者自己都知本書開始變新型軍武展覽會
hardcore到
都因為咁我以前先斷左咁耐
https://twitter.com/anime_eightysix/status/1393159152722006016
下集應該講到最終任務,可能第8集或第9集講完第一卷
(劇情編排討論,內有嚴重劇透,請勿隨意點開)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞