迪路獸/聖龍獸本命﹐數碼暴龍VB Vital Bracelet活力手環資訊平台

583 回覆
98 Like 6 Dislike
邊度有呢D消息睇?
搵到啦,原來twitter就有講
我等緊佢整好先放返隻戰暴入app
【更新】已經賣曬
官方網站FAQ內容(原汁原味完整版﹐更新於3月22日,綠色爲新增部分)

雖然目前官方仲未宣佈修理好個app,但係FAQ嘅更新有好多實用資訊,好值得重新睇一次。

活力手環本機

有關度唔準心跳:
1. 唔好將活力手環戴得太緊,當感應器同手臂太貼近會有可能令心跳度得唔準。(戴得太鬆都係一樣道理)
2. 喺活力手環嘅「數據」入面打開「心跳」頁面,然後長撳上掣同下掣,重新度過心跳。

有關拍檔精靈瞓覺嘅時候會唔會扣活力值:
拍檔精靈瞓覺時活力值唔會有變化,可以唔熄機除落嚟都冇問題。建議趁拍檔精靈瞓覺嘅時候充電。

有關升活力值:
心跳同里數(步數)會升活力值,當然都取決於飼養緊嘅拍檔精靈嘅類別同精神狀況。

有關扣活力值:
1. 超過5分鐘感應唔到心跳。
2. 3分鐘內里數唔夠30里數。
3. 提供唔到適合拍檔精靈類型嘅活動條件(活潑類型、自律類型、懶惰類型)。
4. 拍檔精靈心情唔好嘅時候依然過量運動都會扣活力值。

有關拍檔精靈受傷同死亡嘅條件:
1. 喺數碼精靈起身嘅狀態連續24個鐘冇戴手環或者感應唔到心跳。
2. 喺受傷嘅狀態打輸3次戰鬥。
3. 1日受傷4次。(即使治癒過都冇用)
4. 喺受傷狀態維持1個鐘運動量Lv.2或以上。
有關「1日受傷4次」,由於冒險任務入面唔會顯示受傷嘅圖案,所以未必意料到數碼精靈曾經受傷。

有關戰鬥時遇到強敵:
可以長撳下掣逃走。

有關活力手環可以飼養數碼精靈嘅數目:
活力手環可以最多飼養2隻數碼精靈。

當已經喺活力手環飼養緊1隻
喺活力手環嘅「backup」頁面backup。Backup緊嘅數碼精靈數值唔會增加或者減少。

當已經喺活力手環飼養緊1隻、已經有backup嘅數碼精靈
請將數碼精靈轉移到專用app「數碼暴龍活力手環實驗室」。轉移到app嘅數碼精靈數值唔會增加或者減少,亦唔會重新計過冒險任務嘅進度。

有關必須熄機嘅時候:
雖然普通玩係唔需要熄機,但係當活力手環連續24個鐘感應唔到心跳嘅話,拍檔精靈就會死。

建議如果會長期唔戴手環嘅時候就熄機,唔會重新計過里數同埋冒險任務嘅進度。

有關活力手環可以飼養嘅數碼精靈:
活力手環可以最多飼養2隻數碼精靈。當活力手環已經有2隻數碼精靈(拍檔精靈+backup嘅數碼精靈),可以轉移去app就可以騰空活力手環飼養1隻嘅空位,亦可以刪除backup嘅數碼精靈,轉移去app。

有關防水功能:
冇防水防滴防塵功能

有關充電:
使用時間:1日玩1個鐘加埋瞓覺時間(時鐘同感應器運作緊)最多達18個鐘
充電時間:大約4個鐘(叉滿)

有關清潔保養:
用腍嘅乾布抹乾淨表面。
由於酒精會整壞部機所以唔好用含酒精嘅嘢。

Dim咭

有關Dim咭用幾多次:
當Dim咭插入活力手環開始,就唔可以轉畀其他活力手環用。
當有故障而想重置Dim咭,請聯絡Bandai嘅客戶服務中心查詢。
請注意整唔見咗嘅數據係冇任何保障嘅。
顧客請求嘅內容未必得到回覆,請再次注意,整唔見咗嘅數據係冇任何保障嘅。

有關插錯:
問:如果Dim咭插錯第二隻活力手環,可唔可以申請換貨呢?
答:唔得。

專用app

有關app可以backup到嘅資料:
app冇用嚟backup活力手環資料嘅功能,app只會保存轉移時數碼精靈嘅以下資料:
(1)飼養日數、(2)數據、(3)進化紀錄、(4)戰鬥紀錄、(5)活力紀錄、(6)精神狀況、(7)運動水平、(8)活力值、(9)獎盃數目、(10)冒險任務進度、(11)特別任務進度、(12)特別任務進度

有關由活力手環轉移到app:
1. 開活力手環本機「app」頁面。
2. 喺智能電話上面開app,然後喺app主頁冇精靈嘅時候開「掃描」。
3. 將開住「app」頁面嘅活力手環擺近智能電話NFC感應器。(智能電話唔同型號嘅NFC位置都唔同,可以向有關用緊型號嘅網站或者零售商確認。)iPhone嘅NFC感應器喺(聽筒)位置。

有關將數碼精靈嘅數據由app送返去活力手環:
一定要有收錄轉移咗嘅數碼精靈數據嘅Dim咭,有時根據活力手環情況未必需要Dim咭。
數碼精靈轉移後熄咗活力手環本機,或者轉移後飼養另一隻數碼精靈,必須用到Dim咭。
1. 開活力手環本機「app」頁面。
2. 喺智能電話上面開app,然後喺app主頁擺你想送返去手環嘅數碼精靈後開「掃描」。
3. 將開住「app」頁面嘅活力手環擺近智能電話NFC感應器。
4. 活力手環會提示你插入Dim咭,將同想轉移嘅數碼精靈相同嘅Dim咭插入活力手環,資料輸入後請按畫面指示拆返張Dim咭出嚟。
5. 撳app上面Dim咭安裝檢查嘅掣,然後將活力手環擺近智能電話NFC感應器。
6. 等下app嘅畫面會播轉移畫面,撳一下,再將活力手環擺近智能電話NFC感應器。再等下數碼精靈就由app送咗返去活力手環本機喇。
總共成個過程要將活力手環擺近智能電話3次。

有關登記app:
用個app嘅時候必須註冊/登入BNID account。
https://www.bandainamcoid.com/

有關app數據嘅恢復:
如果有BNID,轉電話型號時可以喺新電話上面恢復app嘅數據。

有關app連綫:
Q:係咪可以解開活力手環同app嘅連繫?
A:如果登記錯咗,你必須要將活力手環洗機。當洗機之後,飼養過嘅數碼精靈嘅數據會delete曬。

Q:如果轉新手提電話,可唔可以繼承返個app架?
A:要轉新型號電話,請註冊/登入BNID,喺新嘅智能電話度再download個app,再登入同一個BNID。

有關數據:
Q:飼養完成嘅數碼精靈數據整唔見咗,可以恢復數據嗎?
A:整唔見嘅數據係冇可能返嚟,請再飼養多次。

☆呢頁嘅資料係2021年3月爲止嘅資料。
☆產品規格同寫低咗嘅資料如果有更新,唔會另行通知。
☆客戶需要自己負責上網費用。
連續24個鐘冇戴手環都重係好含糊
我成日都覺得佢係只要隻錶有里數增加就OK
等我inbox吓D youtuber睇吓有無人試先
有里數冇心跳照死
玩左幾日壞mon係咪可以email代理換
你點玩到壞moon?
你試過
就係因為咁先send email去代理換
咁唔放隻戰暴出嚟住,已經兩日無pulse
巴打換唔換到錶
send咗片同單,等佢覆
https://youtu.be/j3A8XbnopEs
照呢段片講
你記得DIM 卡一齊換喎
你舊張DIM 已經SAVE 咗响你舊錶到唔再用得
你新錶用唔返舊卡
【APP更新】
iOS最新版本:1.0.5
AndroidOS最新版本:1.0.5

更新內容:
修理咗部分連綫唔正常。
補充:暫時未見有官方公佈。
想問一個人玩得一隻錶
暴龍獸係唔係進唔到完全體
見佢進化條件要對戰勝率
可以用nfc同野怪對戰
我誤會咗個進化條件係對人勝率70% 對電腦15次
如果想del係app既怪
係咪要入番落錶
再插dim卡養新既先del到?
【真實分享】活力手環專用mon貼教學(包含反面教材)

大家知我《數碼暴龍:重啟之戰》嘅暴龍機同數碼佩章ver. complete兩部機都係用某牌子嘅mon貼而且效果非常好啦﹐今次就訂咗同一隻牌子嘅mon貼﹐而且係活力手環專用!本身拍咗段片以為只可以畀大家恥笑嘅時候﹐奇蹟竟然喺呢兩日發生咗⋯⋯!?(由於我第一次接觸TPUmon貼﹐大家如果已經係熟手就可以用自己嘅方法或者分享下有咩要注意)

不過開始黏之前有以下建議:
1. 拆咗錶帶再黏會順手啲
2. 準備以下材料:masking tape、無酒精溼紙巾、柔韌啲嘅乾紙巾、透明膠紙

12個鐘後

24個鐘後

36個鐘後

36個鐘後竟然啲氣泡真係消咗好多既然我咁手殘都有咁嘅效果﹐你哋一定冇問題嘅!!!
巴打張貼邊到訂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞