迪路獸/聖龍獸本命﹐數碼暴龍VB Vital Bracelet活力手環資訊平台

583 回覆
98 Like 6 Dislike
呢度會有活力手環嘅資料﹐同之前嘅post風格唔同﹐主要整合並翻譯資訊﹐如說明書/官方情報/新聞等。希望一次過解答討論區有關基本操作嘅問答。

說明書內容(一)

包裝內容(各一):
活力手環(錶面+錶帶)
Impulse City Dim咭
(如適用)特典Dim咭
叉電綫(USB-A/micro-USB)
對戰Dim咭

着機方法
活力手環背面開關掣向左邊凸點方向啪掣。着機時請勿直望感應器嘅光綫﹐以免造成不適。
☆使用前請叉滿電﹐而且必須使用附送嘅叉電綫。如果開唔到機﹐可能因為手環冇電。

叉電方法
1. 手環電量低時﹐或者顯示電芯交叉標誌時﹐請即叉電。(叉電時請除低隻手環。)
2. 打開手環側面micro-USB叉電口蓋﹐小心駁好叉電綫micro-USB嗰頭。(micro-USB口容易變鬆﹐請每次都輕手處理)
3. 叉電綫另一頭請駁向電腦USB-A嘅插口(呢個時候會顯示叉緊電嘅標誌)。
☆請勿駁向唔係電腦嘅USB-A插口﹐以免出煙、着火等危險。
4. 叉滿電後請即拆走叉電綫。
☆如果開始咗差電都冇顯示叉緊電嘅標誌﹐或者叉咗4個鐘都唔滿電﹐請立即停止使用手環。

日期、時間設定
着機後撳上掣設定日期同時間﹐撳下掣確定選項﹐設定順序:年→月→日→時→分(24小時制)
☆當顯示「OK」時﹐可以撳上掣換成「NG」﹐撳下掣確認並從頭由年份開始設定。時鐘誤差為前後10秒內。
Dim咭登記(第一次)
由Dim咭套拆Dim咭落嚟﹐插入手環Dim咭口(唔可以用「對戰Dim咭」)﹐Dim咭裏面嘅資料輸入手環嘅時候會顯示「Waiting」字眼同郁動嘅省略號畫面﹐畫面大概會維持50秒﹐直至顯示「Dim ACCEPTED」字眼同代表嗰隻Dim嘅標誌。最後會顯示移除Dim嘅提示畫面(底部冇「FAILED」字眼)

顯示「Dim FAILED」/「FAILED」字眼原因及解決方案
1. 用錯「對戰Dim咭」﹐請檢查清楚係咪用緊精靈Dim咭
2. 資料輸入失敗(請拆走Dim咭﹐等10秒再重複以上步驟)
3. Dim咭已被其他手環登記﹐請嘗試重新設定手環
4. Dim咭已經損毀﹐請補購新Dim咭

注意
1. 未充滿電切勿進行Dim咭登記
2. Dim咭資料輸入時切勿熄機
3. 顯示移除Dim咭提示畫面前切勿拆走Dim咭﹐以免Dim咭損毀

數碼精靈出世
將活力手環戴上手腕﹐畫面會出現「WAITING」字眼同相應Dim資料嘅數碼蛋﹐load完後「WAITING」字眼會變成「COMPLETED!」字眼﹐幼年期數碼精靈亦會孵化咗﹐自動變成主畫面。
說明書內容(三)

主畫面
由上至下順序顯示內容:
電量
時間
活力值
里數(步數)
拍檔精靈

數碼精靈精神狀況
精神狀況分為3種﹐精神狀況影響攻擊強弱同活力值等數據﹐每隻精靈變好心情嘅條件(運動量)都唔同。

由於每隻數碼精靈外表唔同﹐所以會用文字簡單描述一下
1. 心情好:數碼精靈會起身會表現活潑
2. 普通:數碼精靈會起身不過冇特別活潑
3. 心情唔好:數碼精靈會坐喺度表情冇精神而且頭頂會有舊雲。不過亦可能代表手環感應唔到你嘅心跳﹐建議試下戴緊少少

隨住心跳同里數增減﹐數碼精靈亦會改變運動狀態。

Menu
撳上掣進入menu﹐再撳一下上掣進入下一版﹐撳下掣確定。以下係menu嘅順序內容:
1. 數據(ステータス)
2. 數碼精靈(デジモン)
3. 任務(ミッション)
4. Backup(バックアップ)
5. App(アプリ)
6. 設定(設定)

數碼精靈瞓覺
唔同數碼精靈會有唔同嘅瞓覺時間﹐主要係夜晚9-12點開始(唔排除日後會有其他瞓覺模式)。

☆瞓覺時活力值唔會改變、唔可以進行任務、里數會喺每日夜晚12點從頭計算。因為唔會因為感應唔到心跳而扣活力值﹐所以推薦喺數碼精靈瞓覺時除低活力手環叉電。
說明書內容(四)

數據
數據頁面可以順序確認(1)活力值(2)心跳(3)重新計算心跳(4)里數四個項目。撳上掣去順序瀏覽。

(1)活力值
進入數據頁面嘅第一版,上方數字代表活力值。活力值由「心跳」、「里數」、「戰鬥輸贏」等因素增減,上限分別係2500(成長期)、5000(成熟期)、7500(完全體)、9999(究極體),下限係0。唔同嘅數碼精靈有唔同嘅增加機制,以下係基本增減活力值嘅準則:

心跳:心跳基準值越高,獲得嘅活力值越多。
里數:里數每升50就會獲得1點活力值,每三分鐘會判定一次。
戰鬥輸贏:以下係每次戰鬥嘅增減圖表,例如自己嘅成長期打贏敵方嘅成熟期,就會獲得500點活力值。

數碼精靈嘅精神狀況亦會影響增加嘅活力值,可以參考樓上「主畫面」嘅說明
心情好:以上增加嘅活力值2倍
心情唔好:以上增加嘅活力值減半

如果數碼精靈喺非瞓覺狀態除低手環每5分鐘會扣50活力值。3分鐘之內未滿30里數或者5分鐘之內未感應到心跳,都會當除低咗手環。用對戰Dim咭傳輸數碼精靈時活力值會維持唔變。

(2)心跳
進入數據頁面嘅第二版,會見到有個心心,下方會有兩組數字。上面嘅數字係代表基準值,即係數碼精靈嘅運動量跌至LO範圍嘅最低心跳(每分鐘);下面嘅數字係代表現在值,即係最近5分鐘嘅心跳(每分鐘)。

心跳只屬遊戲數據,並非精密醫學。心跳65以下都會表示65,如果長期維持65可以嘗試將手環戴緊少少。

(3)重新計算心跳
喺心跳頁面長撳上掣+下掣就會進入重新計算心跳嘅頁面,畫面會出現「WAITING」字眼、心電圖圖案、數碼精靈。重新計算心跳會更新心跳頁面嘅兩組數字。

(4)里數
進入數據頁面嘅第三版,會見到有腳印圖案,下方嘅數字就係里數。

里數只屬遊戲數據,並非反映實際步數。

(5)返回主畫面
進入數據頁面嘅第四頁,會見到一個倒頭箭嘴,撳下掣會返回主畫面。
說明書內容(五)

數碼精靈
數碼精靈頁面可以睇到(1)數碼精靈基本資料(2)數碼精靈數值(3)戰績(4)獎盃四個項目撳上掣去順序瀏覽。

(1)數碼精靈基本資料
進入數碼精靈頁面嘅第一版,會見到三行文字。由上而下順序爲:名稱屬性飼養日數。撳下掣會見到數碼精靈嘅進化紀錄。數碼精靈屬性基本分爲3種:Va疫苗屬性、Da數據屬性、Vi病毒屬性。

(2)數碼精靈數值
進入數碼精靈頁面嘅第二版,會見到DP(能力)、HP(血量)、AP(攻擊力)三個數值。

(3)戰績
進入數碼精靈頁面嘅第三版,會見到「BATTLE WIN」字眼嘅上方及下方兩組數字。上方係勝率,係由下方嘅分數乘以100%所得;下方分子爲打贏嘅盤數、分母爲總共戰鬥盤數

(4)獎盃
進入數碼精靈頁面嘅第四版,會見到獎盃圖案,下方有組數字。數字代表數碼精靈累積獎盃數目﹐完成唔同任務會攞到唔同數量嘅獎盃。

(5)返回主畫面
進入數據頁面嘅第五頁,會見到一個倒頭箭嘴,撳下掣會返回主畫面。

任務
任務頁面可以睇到(1)普通任務、(2)越級任務、(3)特別任務、(4)冒險任務四個項目,完成任務可以攞到獎盃。撳上掣去順序瀏覽。

(1)普通任務
進入任務頁面嘅第一版,會見到「NORMAL MISSION」字眼,撳下掣開始挑戰。一日只會有一次試嘅機會,任務內容係里數、活力值、戰鬥、贏數嘅目標,必須喺數碼精靈瞓覺之前過關,只要過關就會出現「CLEAR」字眼並攞到1個獎盃

(2)越級任務
進入任務頁面嘅第二版,會見到「HARD MISSION」字眼,撳下掣開始挑戰。越級任務有四種訓練任務,每種訓練一日只會有一次試嘅機會,順序係深蹲、仰臥起坐、打拳、跑步,要完成一種先可以進入下一種,下方會附上限制嘅時間/次數。過關條件主要係心跳,過關時顯示「GOOD」字眼會攞到1個獎盃,顯示「GREAT」字眼會攞到2個獎盃

(3)特別任務
進入任務頁面嘅第三版,會見到「SPECIAL MISSION」字眼,撳下掣開始挑戰。特別任務要同app連綫先會更新,模式同普通任務類似,不過可以逐一過關後再連綫app,最多可以做4次任務

由於特別任務取決於app嘅發展,有可能喺冇預告嘅情況下唔再更新或者開放。

(4)冒險任務
進入任務頁面嘅第四版,會見到「ADV MISSION」字眼同路標圖案,撳下掣進入。首先會見到Dim咭嘅標誌,下面有第幾關,然後再下面可以撳上掣選擇想挑戰嘅關數。決定好挑戰邊關後,可以撳下掣開始挑戰,會顯示「GO!」字眼同拍檔精靈。跟住會顯示主畫面,不過活力值就變成任務要你達到嘅目標里數,只要達到目標里數,就可以展開BOSS戰。如果打贏就可以解鎖下一關,如果輸咗依然可以再次挑戰

放棄冒險任務方法
長撳下掣,會顯示「STOP?」字眼,再撳下掣就可以放棄任務。3秒後會自動返去任務頁面,可以返去冒險任務再次挑戰放棄咗嘅關數
說明書內容(六)

戰鬥
當手環錶面喺冒險任務途中嘟落NFC機,就可以展開戰鬥。(NFC機例如自動販賣機八達通讀取器、入閘機車票讀取器、智能電話NFC功能等,請確定NFC機係開着而且有部分NFC機未必對應活力手環)只有成長期開始先可以參與戰鬥,幼年期(I&II)都唔得

當主畫面閃下閃下就代表成功嘟到NFC機,就會顯示充滿「WARNING!」嘅畫面同埋敵方精靈嘅插畫,呢個時候撳上掣(建議)就可以開始對戰;長撳下掣就可以逃走。敵方精靈係隨機出現,戰鬥亦全自動化,每盤互相攻擊一次,最多5盤。HP多嘅一方就贏,當然HP畀對方扣到0嗰方就即輸

上面圓圈係HP計,黃色係自己嘅HP,紅色係敵方嘅HP。如果戰鬥中途出現自己拍檔精靈嘅插畫,代表拍檔精靈要使出必殺技,唔同精靈使出必殺機嘅時間都唔同。

如果打贏打輸會顯示活力值嘅改變(可以參考樓上嘅活力值個表),打輸有可能會受傷甚至死亡。更新完活力值之後會自動返去主畫面。

戰鬥嘅輸贏受到數碼精靈嘅4方面影響,DP會影響攻擊準確度屬性相剋會增減攻擊效果(疫苗剋病毒、病毒剋數據、數據剋疫苗,Fr係第四種無相剋屬性)、活力值影響HP數碼精靈嘅精神狀況會影響攻擊力

受傷治療
受傷時,拍檔精靈個樣會同心情唔好嘅時候一樣,需要唔同嘅時間去治癒唔同嘅傷
第一次受傷:10分鐘
第二次受傷:30分鐘
第三次受傷:60分鐘
療傷時拍檔精靈頭頂會有加號標誌,資料完咗活力手環會響同埋見到拍檔精靈活躍幾下,之後會自動返去主畫面。如果受傷嘅狀態再連續三次打輸,拍檔精靈會死

死亡通知
如果拍檔精靈死嘅時候,畫面會變成黑色並顯示心電圖同坐低咗嘅拍檔精靈,心電圖慢慢變成一直綫。撳下掣可以領取拍檔精靈嘅成績表,然後拍檔精靈會投胎成新嘅數碼蛋

除咗受傷嘅狀態再連續三次打輸會死之外,連續唔戴活力手環24小時都會死。不過,熄機或冇電24小時唔會令到拍檔精靈死。當拍檔精靈死咗,就唔可以繼承活力值、里數、輸贏、獎盃等落去下一隻拍檔精靈。

數碼精靈進化
拍檔精靈嘅進化型由活力值獎盃數目贏率進化所需時間控制,以下係唔同進化階段進化去下個階段需要嘅時間表,成長期開始先可以參與戰鬥同任務。幼年期外,進化後活力值、數碼精靈嘅精神狀況、贏率、獎盃、受傷狀態會全部重新計過

由孵化/進化完成後就會開始計下一個進化階段進化需要嘅時間,如果到達咗時間不過未滿進化條件,進化需要嘅時間會從頭計過。

聯展進化
聯展進化由兩隻已公佈可以聯展進化嘅精靈觸發,一隻放手環上做拍檔精靈、另一隻數碼精靈放手環backup,進化後只有拍檔精靈會進化,backup嘅數碼精靈會維持不變。必須成熟期或以上嘅進化階段先會發生(說明書個表可以直接無視,因爲之後可能會出唔跟個表進化嘅聯展進化),如果唔想觸發聯展進化,就必須確認backup嘅數碼精靈未滿進化條件。

取消進化
喺進化畫面出現心電圖時長撳下掣,就會取消進化。

Backup
Backup頁面撳下掣後會顯示「BACK UP」字眼,然後會見到拍檔精靈,上方有「OK」字眼,撳下掣確定backup數碼精靈;撳上掣「OK」字眼會變成「CANCEL」字眼,再撳下掣取消backup。Backup進行時會顯示「WAITING」字眼同準備backup嘅數碼精靈,直到「COMPLETE!」字眼出現,代表backup成功,會自動返去主畫面。

如果本身已經有backup嘅數碼精靈,backup動作會將拍檔精靈同backup嘅數碼精靈互換。
lm
epic
而家仲邊到有黄錶連特典現貨
Omg 巴打好用心。。
叉電洗唔洗熄機
點解我任務嗰個掣冇反應嘅
每次熄完機 重開又要重set日期時間係咪正常

Btw樓主好有心
訂左都要等5月先有錶
lm
說明書內容(七)

App連綫
活力手環menu嘅App頁面撳下掣後會顯示「TOUCH!」字眼同波紋,呢個時候就喺電話開數碼暴龍VB個app打開「デジモンをアプリに転送する(將拍檔精靈轉移過嚟app)」嘅頁面,喺app度撳「転送(轉移)」,然後將活力手環嘟落電話NFC感應嘅位置,連綫過程大概3秒。畫面會出現「WAITING」字眼同郁動嘅省略號﹐load完後「WAITING」字眼會變成「COMPLETED!」字眼,代表拍檔精靈已經成功轉移到app。之後活力手環會自動返去主畫面,而主畫面會冇咗拍檔精靈。

如果出現「FAILED」字眼,代表轉移失敗,請試過。

app下載網址:https://toy.bandai.co.jp/series/vb-digitalmonster/app/
個網轆落去有測試過可以行嘅機種,不過唔代表個表冇你用緊嘅電話就唔支援,個表冇都可以至少download試下。

每隻活力手環只可以配對一個電話app,如果要配對第二部電話,請先洗機;而一個app可以冇限制配對手環。

注意
1. 未充滿電切勿進行app連綫
2. App連綫時切勿熄機
3. 冇提示畫面出現之前切勿中斷活力手環同NFC感應位置嘅接觸,有可能會冇咗隻拍檔精靈。

由App過返隻拍檔精靈去活力手環(需要準備Dim咭)
活力手環menu嘅App頁面撳下掣後會顯示「TOUCH!」字眼同波紋,呢個時候就喺電話開數碼暴龍VB個app打開「デジモンをバイタルブレスにもどす(將拍檔精靈轉移返去活力手環)」嘅頁面,喺app度撳「Dimカードチェック(檢查Dim咭)」,然後將活力手環嘟落電話NFC感應嘅位置,連綫過程大概3秒。畫面會出現「WAITING」字眼同郁動嘅省略號﹐load完後「WAITING」字眼會變成插入Dim咭嘅提示畫面,呢個時候將對應嘅Dim咭插入手環Dim咭口(有啲情況未必需要檢查Dim咭)。

Dim咭裏面嘅資料輸入手環嘅時候會顯示「Waiting」字眼同郁動嘅省略號畫面﹐畫面大概會維持50秒﹐直至顯示「Dim ACCEPTED」字眼同代表嗰隻Dim嘅標誌。跟住會顯示移除Dim嘅提示畫面(底部冇「FAILED」字眼)。

拆走Dim咭後再入活力手環menu嘅App頁面撳下掣後會顯示「TOUCH!」字眼同波紋,呢個時候就喺電話開數碼暴龍VB個app度撳「Dimインストールチェック(檢查Dim嘅安裝)」,然後將活力手環嘟落電話NFC感應嘅位置,連綫過程大概3秒。畫面會出現「WAITING」字眼同郁動嘅省略號﹐load完後「WAITING」字眼會變成「COMPLETED!」字眼,代表拍檔精靈已經成功轉移到app。之後活力手環會自動返去主畫面,而主畫面會有返拍檔精靈。

如果出現「FAILED」字眼,代表轉移失敗,請試過。

注意
1. 未充滿電切勿進行app連綫
2. App連綫時切勿熄機
3. 冇提示畫面出現之前切勿中斷活力手環同NFC感應位置嘅接觸,有可能會冇咗隻拍檔精靈。

馴獸師等級
喺主畫面撳下掣,會顯示以下畫面:

已經同app連綫:會顯示馴獸師獎牌圖案,隨等級總共有15款,獎牌下方會有馴獸師等級;如果冇升過馴獸師等級,會顯示空白獎牌圖案,獎牌下方會有三條橫綫。

未同app連綫:會顯示「CONNECT APP」字眼並冇獎牌圖案。

馴獸師等級唔會因爲玩活力手環而升跌。
勁詳細
未收到錶先推
lm
未睇先推
實用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞