【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (5)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
由一粒波變咗螺絲好唔慣
呢張又幾和諧

如果真嗣同明日香掉轉企會襯d
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=2150&page=&snA=4993&last=

呢到講緊新劇場版 nerv 同黑之月到底發生緊咩事
I mean 宮村優子好尷尬

同埋staff 應該係指鶴卷和哉

螺旋體如果是由infinity構成的情況下,假如近三衝完成是完整的球體。那麼近三衝是未完成的,因此死去的生命形成的infinity沒有組成完成的球體。

從EOE的補完計畫做參考,可以知道黑之月是聚集所有死去變成LCL的生命體的核心。完整的補完是可以讓螺旋體形成完整的球體,如同EOE所有生命體形成的球狀。

如果黑之月在補完的地位不變的話。在近三衝並沒有完成補完計畫,中途就被阻止了,因此並全世界的舊生命體並沒有全化為EVA的樣貌,而只有被捕完的生命體變成EVA的樣貌,組成螺旋體,自然的黑之月無法形成完整的球體,最中形成殘缺的圓形---螺旋體。

從中央垂溝的界線起,就是螺旋體的頂端。裡面充滿的這些鬼東西,infinity!!
eoe入面黑之月係所有生命死後變成嘅LCL核心
但設定上係一開始就存在係箱根地底 唔會好矛盾咩
EOE個時係地底升起已經係完整嘅一粒黑波啵(上上面回覆)

btw篇野話世界污染咗真嗣要著防護服出去但Q最後香麗嗣明明就咁做行路撚
個人認為套保險衣純粹係吸氧氣用

btw 套結局有無幾分鐘鏡頭描述返果消失的14年
薰司令同加持對話個幾秒嘅鏡頭算唔算
EVA 番外篇
上面講「成個」既意思係黑之月連同入面既nerv
Nerv建成既時候黑之月已經唔係完整

黑之月唔係生命死後變成
係一個容器裝住靈魂
呢啲靈魂本來就係出自黑之月入面既莉莉斯
Eoe既時候回歸返入去
即係無論新劇個螺絲定EOE入面地球上半粒黑月嘅形態都係唔完整
不過單純改咗個外貌嘅設定?
冇咗真嗣同初號機姐
仲有明日香同大波妹嘅
得部直昇機點樣制止3rd Impact
加持真係勁 薰都要飛槍先停到 佢就自爆就搞點
但終入面津子同美里真係有咁嘅對話
問美里加持去阻止三衝個時知唔知你懷孕
之後美里答唔知
應該無晒記憶啦,得真嗣同真希波有

我諗月台end 呢個係另一個平行宇宙黎
根本就係庵野撚鳩我地
舊EOE嘅主旨就係叫人唔好逃避 直面現實先會成長
新劇直接加個龍傲天帶你去新世界 同你講舊嘅全部都唔要就ok
同ex 打唔打招呼喎呢d 要case by case
唔係個個都放得低做返朋友

真嗣可能有eoe 既記憶,乜都睇化晒
而家呢個無eva ,今生已成陌路人
唔想再糾纏過去掛

上面宮村個節目仲有講到
其實第一次試映會最後月台上係無明日香的
而家俾人覺得真嗣有新人就唔要舊人

神木真嗣變到成個play boy 咁
反應返真實庵野既感情生活

庵野秀明《EVA新劇場版:終》紀錄片3月22日放送

這四年的時光,庵野秀明做了這些事。
日本NHK電視台宣布,將於3月22日播出庵野秀明《EVA 新劇場版:終》製作過程的記錄片。該紀錄片時長75分鐘,經過了4年的密切接觸拍攝完成,鈴木敏夫、宮崎駿、樋口真嗣等人也會在紀錄片中亮相,其中宮崎駿更是評價庵野秀明是「一邊流著血一邊拍電影」。

睇完感想,庵野應該唔會再親手做eva系列
被EVA詛咒嘅人果然係佢自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞