【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (5)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
冇人了 等我推下先
大家灰到唔講嘢
咁樣完梗係灰啦屌
中央指派ENDING屌喇星
都未有片睇
有片睇先有得講
日日係度等流出
未睇講唔到
見網友對ending 既批評, 搞到我都有少少動搖
流出未
中國人呢?
咁你總有睇前3集掛
轉貼一個大陸人睇法 個人覺得幾中肯

如果把真希波戲份全部換成明日香的話,那結局就一點疑問也不會有,但如果是前面不變只有結局換成明日香的話也還是開放性結局,但觀眾會舒服很多...畢竟這部問題還是那幾個,漫畫也開放性結局就沒見群眾火氣這麽大。
去知乎看了下,不少人說的挺對的,其實eva這種老番不少人不是什麽cp廚而是角色粉多一點,而這種超長線主角團又關系密切的很容易變成全員粉,簡單說就是希望主角團角色都幸福,誰和誰一起不是重點問題,開放性結局大家想象也行,如果真是這樣估計終完結一周這網上早就各種同人文滿天飛而不是炎上破防一篇同人沒有了。
但插了個外人進來就完全變味了,尤其是這個人直接機械降神加導致原角色有ooc的風險就更嚴重。
我都認同
大家都係角色粉

趁尋日得閒重溫返Q
你老闆,知道個結局再睇Q 真係好大獲

連我呢個波波黨都開始覺得真希波好似處心積慮黎搶男人既狐狸精咁

我而家好想睇終既中段係點樣寫佢地
開場巴黎係真希波solo
之後中間種田就明日香 黑麗 真 劍
直到佢地返wunder後波先出返場
但對白量可能仲少過美里 粉毛 櫻
之後打咗陣架就開始入裡宇宙 開始補完眾人 源堂 香 麗 薰
波再出場個時已經係海灘個一幕
然後就一齊跑出月台
心諗戲份會唔會太撚少 作為一個ending嘅主角之一
等上畫再傾啦,都唔知幾時

個真嗣封面CD終於出貨
先唔講真希波個背景設定

其實我覺得最大問題係Q 入面
寫到真希波成個LAS 應援團咁
私底下成日笑明日香好掛住真治,鬧真治其實係好想佢一面etc.
最後救真治時又話“係男人就去救公主啦”

正路你都會覺得係行明日香線
真希波係黎輔助既邱比特型角色

點知去到終會突然twisted

最大獲一點係睇破同Q 先留意到
真希波係明日香面前就ワンコくん、ワンコくん咁稱呼真治
黎到終呢一集
真希波同真治私底下就情深款款嗲晒聲咁叫佢“真治君~”

屌,完全係女人最憎個種狐狸精格黎
不過男人最鐘意就係呢種女人
無計
但有時我又會諗
係咪因為我地睇過TV EOE 漫畫所以先入為主
如果單以獨立集品來計
淨睇過新4集嘅人會唔會覺得其真ending都ok
但我諗佢地睇完預告同中間14空白應該會屌晒鬼
庵野流嘅謎語人系列 我是誰 我在哪 我要幹什麼
係好易混淆啲劇情
我依家由tv版開始睇返
見到好多人討論時係記錯劇情
要盡量睇得明
真係要重睇
唔好講笑
普通觀眾ignore 晒中間睇唔明個d 應該會覺得幾完滿
我就咁睇個ending 都覺得好正

個ending 幾有畫面呀
舊人就係對面月台上車駛向另一方向
呢邊就緊握有情人咁離開車站

但咁唔得架
我地睇左廿幾年啦, 中間個轉折咁突然就完左

啱啱收到了
亦有人咁解讀月台個到
首先遠鏡對面月台3人組
之後focus落麗薰到
突然切換一個白鴿飛嘅鏡頭
之後再睇返對面月台已經無人
就好似序同TV版第1集真嗣落係電話亭個幕
見到麗嘅身影 之後白鴿鏡頭完麗消失咗
代表佢接下都會同麗相遇
話時話
我睇過有日本仔分析ending 真治同波波其實係去見家長

當時好明顯係非通勤時段
但真治同波波係着緊老西同OL 裝
山口縣宇部新川係鄉下地方
兩個適婚年齡男女着到咁正式返老家
通常就係返去見家長報告婚訊

只計幅嘢2200yen 都抵屌
會唔會拆黎聽?

上次位巴打話要五舊水運費?
日森直送¥850運費咋喎

上次邊位巴打amazon買成4xx運
送國外免稅 ¥2000,另加¥850運費
美森呀?買figure都唔駛400運費啦
買嗰陣慣手勢用集運買
youtube 段片剷左睇唔返

有白鴿咩?
麗同薰個定鏡好快就俾架火車到站擋住左
跟住真希波就遮住真治對眼
集運平幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞