【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (5)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
兩把大劍對砍個種重量感真係好犀利
加埋明日香個樣打到扭曲晒
第一次睇個種緊張感廿年後都記得
作得空白14年 一對男女 兩個心理年齡一樣 好難相信冇一齊,

睇短片紅海個陣 明日香紅都面哂
真嗣夾埋波唔畀明日香講野 趕住彈佢走 編劇都痴線,
當bad end睇算
佢on9在既唔係粉絲服務向號嘅cp配good end
又唔似舊作咁題材尖銳劇情大膽
而家四不像咁
真係好似樓上講去食omakase比舊t-bone你
連我咁鐘意波波既都覺得好過份

明明睇Q, 明日香同真希波成對好拍檔咁架嘛

黎到沙灘,明日香都未黎得切回應就夾手夾腳彈走人

好鬼好笑
未上之前,我仲估可能有bbq end
而家咁鐘意折衷

四不象真係無講錯
但終裡面多左個好重要嘅角度,就係描寫一般人係eva世界點生存。

(你班仆街,中意就引發衝擊又滅世又補完)
個NERV司令明明職責係保護世界,點知佢目的係毀滅世界
可以開Eva嘅駕駛員個個都係神經病
坐住人類造出黎,用黎保護人類嘅EVA
但個個駕駛員都唔係為左保護人類而坐上eva

零係聽命令
真嗣為左能贏得父親的認同/救女人
明日香係為左忘記童年陰影

之後3衝死左大部分人,美里為首嘅正常人終於頂唔順
出黎創立WILLE,真正為左人類生存而戰鬥

===========

終裡面1個鐘頭寫第三村
講人類係朝不保暮個環境下掙扎求存
明明真嗣引發近三衝殺左咁多人嘅親人,但好多人依然感謝真嗣為人類做過嘅事
(真嗣句關鍵台詞:“點解大家對我咁溫柔”)

見到美里個仔,了解到美里同其他普通人承受住好多痛苦,但都希望可以努力活下去
見到黑波變橙汁前,話好想係到繼續生活落去
(明明黑波之前話無命令唔知點生存)
(PS. 村裡面好多小朋友/嬰兒/妊婦嘅畫面)

真嗣同明日香終於係為左保護人類而坐上Eva
(真嗣自願上Wunder被囚禁)

仲有d劇情衝突位:
一般人究竟係應該感謝駕駛員定痛恨駕駛員,仲可唔可以信任駕駛員
鈴原桜同北上開槍射真嗣,DSS頸圈都係講緊依件事

===========

我見#1個劇透寫左好多字,但根本表達唔到導演想表達嘅野
(我之前學過下電影分析,唔敢講自己明晒,但都算有認真睇過導演想講咩)
好多偷拍都只係睇結局個畫面
前幾個Post都有人唔明真嗣點解會突然成長左
覺得有d可惜

當然今次新劇場版個討論主題變左做生存/成長,同tv版之前討論嘅主題差別好大
CP黨亦未必接受到感情線嘅安排
但講到終係糞左咁又有d過分
最大個問題係呢度冇乜人有得睇套野 所以就唯有淨係討論cp
你計漏咗一點係
破同Q中間skip咗個14年
應該仲有次衝擊(加持犧牲個一次)
如果真係因為真嗣個次近三衝死咗咁多人
咁當年就係正佢隔離個啲美里律子應該第一個死喎
你諗下第二衝個時成個南極炸走咗
同埋你話重點變咗生存/成長 呢點我可以接受
但點解啲EVA量產滿到走 戰艦又飛又有AT力場
佢係生存/成長同科幻/機械人之間嘅把握好唔平衝
搞到四不像咁 篇幅又要短
做唔到好似高達個種真係戰爭feel 又可以睇到平民嘅生活
最大問題係設定改太多又唔比解釋
廁所天使其實舊版都有食 但一樣無三衝到
新版食咗突然就三衝
睇左好多日本文字劇透
不過都係諗住等流出睇晒成套先講

1#個劇透我無睇晒
唔係好頂得順大陸仔個種敍述
打算上網睇返序破Q
結果load到慢到pk
仲要有啲網最後少咁十零分鐘
而家死死氣下載緊
作為一個EVA粉
我到今日先知自己電腦原來一套EVA都無
略略都有回帶幾眼 序入面係咪有啲場景直接用返TV remaster
序同破入面個畫風有時都好大入出
Q之後就跟加明顯
破第10使徒食左綾波呀嘛
舊版都冇
而且只係近三衝
而唔係三衝
因為食左綾波仲未足夠條件

就算構圖動作完全一樣
都係重新畫

舊版已經係一直變畫風
同樣係早期比較圓滑
後期開始起角
最後偏少少真實

新版既畫風變化過程都係差唔多
肯定係刻意咁做
無槍都衝到喎 唔怪咩
我記得無論新舊嘅設定入面都好似一樣要用槍做儀式
eg : Q入面用2把槍 終入面就3把槍
最後仲要係天降6號機插停咗
支槍又無解話 6號機又無解話
衝擊既定義好闊
舊版二衝同三衝都唔同啦

槍既問題
要入場睇左先知
係咪最後都冇解釋
應該係 淨知係用戰艦條骨整 但好似無講條骨點來(日文苦手)
同個日文母語LV嘅大陸仔一齊睇
問佢講乜 佢話佢聽得明啲日文 但唔明講緊乜鳩
有無Q同終嘅高清場刊設定集掃描圖打包
巴打咁樣講一講,再睇返EVA破片尾既Q預告,原本畫好一半既Q應該就係講呢次衝擊,睇唔返原本既Q真係好可惜,應該可以將新劇場版帶去另一個新層次

點都好,我個人認為就算原版Q同311後Q,本身結局篇既方向都係定好左
呢個版本立體好多,令人好期待結局同司令既大戰
第三次衝擊應該係6號機入最終教條同LILITH引發? (預告有6號落地底)
睇返Q佢地13號機入去個時6號機係LILITH入面 而且變咗12使徒
但問題來了 6號機應該係薰開入去 定點
如果係咁係薰揸6號落去 咁即佢係幫SELEE走入去?
但點解Q入面薰又會係源堂個邊出現
既然佢用6號機落去唔得 但又開多次13號落去
dl完序嘅記錄全集發覺入面係無角色設定 屌咗一聲
再睇埋破個個 人物設定嘅薰 同實際上畫面出現個薰又唔一樣樣
心諗做乜撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞