【劇透集中討論區】 Shin-Evangelion 3.0+1.0 新世紀福音戰士 劇場版: 終 (5)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
其實我唔係想讚佢,我唔係好接受到佢咁砌
什至連劍明條線我都覺得佢係想壓住D人唔想大家偏向覺得係真嗣X明日香END先搞出黎
原諒我難以理解
而家庵野擺到明係想摧毀明日香呢個角色
或者應該講想推毀明日香X真治呢個關係
事實上佢成功左

我真係唔覺得佢只係唔想觀眾偏向明日香咁簡單囉

要玩open end 既可以完全唔寫劍明
補完後就咁留返係舊世界等復興就夠

寫到一個無eva 既世界, 仲要只有真希波先可以拯救真治
親手幫真治解除dss
我覺得完全係導演太偏心真希波啦
有無人有買分鏡本? 想確認下13係咪真
2嘅話我又無印象 鳩作定點

1. 綾波系列,Q分鏡本中表明綾波系列至少編號3 4 5 6 13的5位綾波都健在,除開已知的黑麗06外其餘4位直接消失,並且破分鏡本里也標明結尾預告出現在渚薰面前的4個黑影是4個綾波

2. Peaceful Times裡出現過的三人組野外求生路上進食,真嗣在鐵道中間頹廢被明日香踩頭,真嗣在自動販賣機前頹廢被某個人溫柔的摸臉然後抱住這些段落均被刪除

3. 還是Q分鏡本,提到黑麗是由SEELE程序運作,碇元堂對她沒一點興趣,然後終裡直接拉了黑麗閘
比起TV版的確2個人來
TV版嘅明日香差不多純傲咁濟
新版多咗唔少嬌嘅成份
比我總結應該就係精神病有所好轉
有無咁理性呀
利申左先,我本身係推真嗣X明日香,我講嘅都可能係本身立場美化左件事,但係我覺得明日香本身冇摧毀到,明日香依然係我地認識嘅明日香

除左破個陣明日香因為察覺到自己同真嗣相似而有好感到鍾意真嗣嘅劇情急左D之外,其實入左Q到去到最終章,我覺得明日香嘅描寫其實係保持到一致

- Q救左真嗣之後真嗣淨係問麗係邊個陣明日香嘅諷刺說話;
- 由Q開始去到終章都不斷提及明日香對真嗣唔救佢呢件事好在意 (一開始一拳打爆玻璃,真希波叫真嗣最少去救公主,Q尾段嬲真嗣又一次冇去救佢,去到終章問真嗣知唔知佢嬲乜);
- 對真嗣講嘅每一句說話都好難聽,但係行動上就無時無刻都牽掛住真嗣

上面個D係睇Q個陣冇辦法好好理解嘅行動,如果加上而家有嘅劇透 (明日香變左使徒, 去到補完個陣明日香仍然認為自己孤獨, 真嗣表白之後明日香扭擰個動作, 係再之後劍介公仔出現係真嗣同麗對話場景嘅背景, 真嗣想說服麗個陣提到明日香返去之後應該會察覺到新嘅歸宿),
我會覺得明日香係呢空白14年其實都冇打開過個心面對任何人,精神一直都停留左係14歲, 而佢好大機會一直都等緊真嗣覺得真嗣一定會理解到佢嘅孤獨,但係真嗣返黎之後都冇好好直視過明日香,明日香討人厭嘅行動一方面係嬲同接受唔到同期待嘅落差,另一方面係想真嗣正面面對佢。但係就算真嗣咁樣,真嗣仍然係明日香心入面佔最重份量嘅人,所以出面左明日香矛盾嘅行動同埋最後出動前向真嗣講"曾經"鍾意佢黎強行壓住自己嘅感情。補完出現劍介公仔個度,如果劇透冇錯,真嗣應該係有介入過明日香個段補完。而補完個段公仔入面係劍介呢個場景本身應該係代表住明日香當時心入面係有"劍介就係填補到自己孤獨嘅人"呢個意識係度,但係真嗣表白之後明日香嘅反應點睇都唔係得到答案而對過去釋懷,反而真嗣呢下表白先真正引起左明日香心入面收到最埋嘅感情。

講真,睇左EVA廿幾年,雖然頭兩日周圍都劍明係好難接受,但係睇返明日香由Q開始去到今集尾都好似再冇開心咁笑,如果明日香得到幸福嘅都還可以啦,但係愈係用明日香角度睇件事就愈冇辦法係腦度構築到明日香失去真嗣之後可以短時間放低再幸福生活嘅畫面
最後唔係薰end都幾sad

我已經腦補火車站個end係薰
雖然我都好buy薰嗣呢pair
但TV版其實好似無新劇咁直白
同埋好似由最初出場都沒解釋點解會對真嗣咁有興趣
但 天降美少年 又善解人意 又有邊個可以抗拒
yeah
都話所有香香黨都會變劍明黨架啦

認真,其實只要明日香幸福就好
明日香追求父愛,真治追求母愛
兩個其實唔係好夾

Q 同終之間個劇本肯定大改過,太多唔合理

日本個邊好似換左新poster
劍介唔企明日香個邊?
只係SP
冇哂感情
麗反而係企最中間
同埋啲人係用14年前個樣出場 有無咩暗示
仲有連唯都有得出來但無伊吹
新版香有追求父愛咩
佢改咗設定複製人啵
舊版應該係母愛 因為佢望住老母自殺
btw呢張海報係錦織敦史畫嘅(雖然我覺得應該無人想知)
呢張上畫前好似都已經出過

當時已經有人問點解瑪莉企真嗣隔籬

如果畫埋劍介喺明日香側邊應該會暴動
唔係有大白麗咩

企中間都好啱
之前睇過有人話
庵野整EVA係想令人脫毒,返回現實世界努力

係咪真?

tv 版類似舊圖
唯同伊吹地位差咁多
有伊吹就要出埋日向同子安
舊版係 新版應該都算係
但新版嘅表現方式好柔和
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞