[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔好意思 我整合返想問既野
--------------
AMD Ryzen™ 3 3300X 3.8GHz 16M L3 4 Core 8 Thread 65W AM4
$1150

主機板
ASUS TUF GAMING B450M-PRO S M.ATX
$749

顯示卡
MSI GeForce® GTX 1650 GAMING X 4GB GDDR5
$1350

RAM
Crucial Ballistix RGB 16GB Kit 2x8GB 3200Mhz (Black)
$755

火牛
Antec Neo Eco Gold 80Plus Gold 550W Semi Modular PSU
$629

HDD
WD Blue 4TB SATAIII 64MB Cache 5400RPM 3.5" HDD
$650

SSD
Kingston A2000 500GB PCIe NVMe M.2 SSD
$530

機箱
SilverStone PS15 M.ATX Tempered Glass - White
$299
--------------
mon用緊DELL U2720Q, 行4k 60fps
會用黎打輕量game, Football Manager 2021
同埋會netflix睇4k片
想問下以上既顯示卡同u夠唔夠做?如果想控制到係$5000內可以點執?
同埋想問下如果我4tb hdd得5400rpm會唔會好撚慢?多數用黎放data同埋bt
想要埋內建wifi同藍芽
thanks
過幾日去買parts前最後想問下呢個setup散熱得唔得
Case係 Nr200P,用玻璃側板
主要想問下面黃色果部分有無必要加多個風扇?
如果要,咁最好係抽/入氣?
最底GPU下面如果可以我想加slim fans,但應該唔夠位
你下吹式散熱又用玻璃側板
最頂果兩個風扇係向上吹
我講緊你隻cpu cooler
同由前向後吹嗰種散熱差好遠?
裝得落塔散就唔會買下吹式
呢隻箱我建議直接x63
換做APU 4650G成張顯示卡cut撚左佢即慳千幾
但係推4k真係勉勉強強
ram做乜鳩會有RGB嫌錢腥?
火牛考慮450W非模組牛
底板換張柒少少A520
SSD/HDD買細少少

$6000list壓到$4000根本唔係同一部機
平機玩4k又係諗多左
咁不如底板換成有Wi-Fi板唔差$100
咁如果我budget keep返$6000
我原本打出黎既o唔ok?
同埋想問下B450有冇一張係有齊wifi同藍芽?
原本既list又可以點執?
唔好意思 比較多野問
首先換ram唔要RGB
板MSI 微星 B450M BAZOOKA MAX WIFI Micro-ATX
而家底板內置Wi-Fi其實都有埋藍芽
CPU考慮上返3600(無X)
HDD視乎需要縮少少
Ram有咩推介
同埋想問下1650 GDDR6同GDDR5分別大唔大?
想問下大家Ram係插兩條定四條
插四條有冇必要
請問一下,如果著唔到機,會係咩問題,因為我岩岩拆機出黎吸塵,吸完裝返就著唔到機連燈都無著

會唔會關呢舊野事? 我見佢啲腳淆曬
可以換過粒u
拔劍啦
睇你用幾多ram
岩岩用刀片,整返起哂,都係著唔到機
呢個位彎咗之餘重有啲不明物體喺度
塵黎, 岩岩用掃清潔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞