[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
RAM有無推薦唔要RGB
燈控方面同上,唔用RGB所以唔驚
thanks
無知一問,小弟最近開pc螢幕顯示無訊號而所有硬件都有通電(mon連gpu hdmi)
不過拆咗gpu出嚟插老母版vga線又無事

gpu 係 his rx480 4gb 檢查過其他野無問題
係唔係可以買個張新? 希望大佬解答 謝
試下刷膠刷下顯示卡插口
同埋試下換牛
無牛試就換另一個插頭
最好有第二部機試卡
唔該 師兄
牛本身有兩舊 都唔得
亦都有搵刷膠刷
而且係咁抽插張gpu都無信號
恭喜老爺你可以換卡了
雖然張卡可以攞去另一部機試
明明前幾日好地地
但用完排除法一定係顯你老母卡出事
紅石板不了
支那箱不了
上850w
唔該晒ching
nzxt 散熱好差唔好用

1 x MSI MAG Z490 TOMAHAWK ATX
價錢:$1,609

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

總計: $2,348
https://www.faroll.com/customize#MzI1MywzMjY5
轉依啲抵玩啲
水冷ok,但箱就
係咁
我部舊機都係無啦啦有日一開就黑mon
有親戚高中生想買機,但我上次砌機已經7年前 而家啲新型號唔係太識揀,所以放個悠二list出來,想問我應該要點改佢個list先啱心水?

1. 請講低Budget
10k~11k

2. 電腦主要用途
打機,直播,剪片; 細路平時玩LOL, 偶然會玩Witcher 3個類遊戲

3. 個人需求
- 想至少用5年
- 預期2x16GB
- 畫質FPS 都係高, 60fps
- 無超頻
- CPU 想用intel, 底板個人傾向ASUS
- CPU 水冷
- RGB唔係必須
- (小弟7年前火牛,水冷都係cooler master, 呢度好似唔推薦,求另一個牌子)

4. 現在或將會使用mon的類型
2K(1440p)以上, 60Hz, 16:9, 21:9, 32:9

http://yujihw.com/list/11000-multi
CPU
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
Gigabyte B550M AORUS ELITE Micro-ATX
RAM
ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
Display Card
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3060 Ti MASTER 8GB GDDR6
SSD
Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
PSU
Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
Case
Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
CPU Cooler
Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler
想問下市面上2-4TB邊隻HDD最好
拎嚟放相好驚死HDD咩都無晒
依家睇中Toshiba MG04ACA400N 4TB Enterprise 7200rpm 128MB SATA III
有無其他推介
各位ching好, 小弟想砌部新機, 主要係用黎打機(LOL, rainbow 6), 睇劇, run下d編程嘅softwave(MATLAB), 畫質無特別要求, 預長用, 筆直大概8~9k左右, 抄左個LIST, 想問下有d咩需要改善? 另想加個1~2TB HDD, 有冇邊隻推介?

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,090

1 x MSI MAG B460M Mortar Micro-ATX
價錢:$920

2 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$500

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$860

1 x (預訂) [僅限砌機]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE 8GB GDDR6
價錢:$3,999

1 x Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
價錢:$459

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,606
https://www.faroll.com/customize#MjE0MCwyMTQwLDI0MjIsMzMwNCwzMzA3LDM0NjIsMzU1MSwzNzE5LDM4MjM
睇落ok
火牛落返650W都夠用
風冷夠做就唔好玩水少樣野煩
風冷用貓封頂應該非常夠
工作機可以考慮58/37/3900X
但可能要升返火牛
enterprise級好嘈架啵真係ok?
cheap cheap地Toshiba DT01
悠二伏list
通常跟說明書指引
請問用貓封頂係咩意思
貓頭鷹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞