[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
無追開display卡
今日望一望肥花個2手價
16000? 我有冇睇撚錯?
等5000蚊再貼多幾千蚊換3070算
跪求$4000 list
主要做文書嘢多,想睇下有冇可能畫埋CAD
中央田訂3060ti已經有得拎

想問而家4000蚊買依張全新會唔會好on9
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,529

1 x MSI B460M PRO-VDH WIFI Micro-ATX
價錢:$770

2 x [砌機優惠]ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$490

1 x Toshiba DT02ACA200 2TB 5400rpm 3.5
價錢:$375

1 x WD Black™ SN750 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$599

1 x MSI GeForce GTX 1660 GAMING X 6GB GDDR5
價錢:$2,050

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$479

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,889

想請教下條list有冇大問題? 主要拿來剪片執相、日常文書、間中打下機Apex, GTA之類,唔會用光追。唔該

4000蚊買2060
今晚出3060呀
砌唔埋
但唔砌機連1660都無得買....
唔該巴打我再執過
轉粒10400f完啦
而家買卡唔係一定要砌機咩?
3060估價6000起跳
我估5000左右啦
好的唔該哂,仲平咗
想問如果唔計顯示卡, BUDGET 8-10K 內巴打有冇LIST?
想用INTEL 唔超頻係咪10700K?
想用ITX 機箱,呢期有邊幾款性格比好?
顯示卡打算用番舊個張1050TI,想UPDATE 下個CPU, 好慢,成日LAG機
你想用咩顯示咭先
NR200P
呢家NR200P仲有冇咁缺課, 記得上年想砌機, 但係冇晒貨好等勁耐, 之後見佢又就出3系卡, 所以等到呢家.
但呢家諗住決定用番舊個張1050TI, 因為覺得粒U好慢,淨係換其他野留DISPLAY 應該夠玩. 平時都係打下LOL+NBA, 對DISPLAY 需求唔大, 但成日開好多野, 所以CPU 唔太夠力
定係直上I9好D?
本身咩SPEC先
7500 16GB RAM +1050TI
開好多咩嘢先唔夠力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞