[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
不如直接轉塊 B460M 嘅底板 (intel 板)

ram 換 2666 mhz 嘅2x8GB ,有 budget 就用其他牌子ram , 無先用 adata (差幾十蚊左右)

火牛唔好用 hyper K 系列,轉啲大概 $1/W 左右嘅型號。 呢個重要過轉 ram, 用耐咗隨時係人身安全問題。

i5 嘅話如果 budget 唔夠可以用返原廠散熱,唔超頻無事頂到。
就係抆走左display ,插on board ,開到機但冇畫面
1 x (預訂) AMD Ryzen™ 5 3500X
價錢:$1,120

1 x ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
價錢:$699

1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$750

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x MSI GeForce GTX 1650 GAMING X 4GB GDDR6
價錢:$1,359

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 600W 80Plus Gold
價錢:$579

1 x Antec DP301M RGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$359

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,885
Budget 4500-5500好耐無接觸電腦 想玩小小rgb求各大高手幫手睇睇
求高手指點,第一次想買料自己砌機!
原本部機死咗~要換機!

CPU
$1099 Intel Core i5-10400F 6核12線程 Box

Motherboard (gaming +ITX +intel, 最平呢塊)
$1250 MSI MPG B460I GAMING EDGE WIFI ITX

Ram
$310 Crucial 8GB (8GB x1) DDR4 2666MHz CL19 UDIMM
$310 Crucial 8GB (8GB x1) DDR4 2666MHz CL19 UDIMM

Case
$729 Thermaltake The Tower 100 ITX Case - White (直立機箱)

------------------------------------------------------------------------------------
火牛 (原有) - GTR Type-R 500 PC power supply
SSD (原有) - SAMSUNG SSD_PM830_2.5"_7mm 128GB
Display card - GTX 1060 3g (原有二手, 玩緊Valheim, 遲D先換6g card)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Total : $3689

組件原因&問題:
1. 用intel, 聽講intel穏定D, AMD好多人手嘢要set要做工程師?
2. 用Motherboard gaming, 聽講gaming board打機冇咁易壞,音效好D?
3. 直立機箱啱自己空間放置,但$399 JONSBO V4 MATX - Silver MATX,ITX好似重抵?
gtr
想請問PS15同PS15 Pro機箱 分別係咪一隻有跟前面個兩把風扇 一隻無?
小弟轉左1000m寛頻 但電腦連線得100m
上網搵過資料話關router lan線事 但唔知問題出係邊 求解答

Router:tp-link ac750

Lan線寫住 cable 5E

底板:Asus H81M-K

Modem LAN1====router INTERNET...
router LAN1====PC
Gtr好耐無見人用
可以嘅話呢代有 super 字尾嘅顯示卡 cp 值最高

如果想預埋之後升級,最好用 B550系列同時可以用 3000系 - 5000系 cpu (不過B450 平一截,見你隻牛預高咗應該有機會想以後升級啩?)

華碩暫時仲係舐共打壓其他被指"辱華"嘅廠商 & 自在台灣自稱中國公司,暫不推任何 中國華碩產品
同價底板可考慮有rgb 嘅gigabyte雕系 / msi 軍火庫系列 / asrock steel legend (非御3家不過底板本身有燈閃得靚)

Ok 底板換返 咁其他嘢大致上ok?
無啦我fd唔諗住再升 佢嘅budget 就係咁多
唔升嘅話可以用呢隻牛,同系列& 已經夠火數
1650就算係 super + OC 都夠,唔係好用電

Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold

比600W 平100 俾你上 super / 加多2把有燈嘅扇
好 唔該晒你 底板用返msi算
末代AM4換黎把撚咩
人講咩就聽咩
有冇人識?
最平嘅 B460 itx 板一定唔係呢塊

不過 MPG gaming 在msi 內定位主打靚料
(相對軍火庫系列)
msi 定位:
MEG = 頂級
MPG = 遊戲表現
MAG = 主流軍火庫系列
modem > wan & lan > pc 2條都係 cat 5e?
有無試過 modem 直插 PC ?
條線有無長過15米?
咪話咗 求高手咁你認為換咩?
btw 用 itx 機箱記得自己睇箱spec 對埋 火牛 format,有啲 itx 箱唔可以用 atx 牛。
想問下底板個晶片組係多工上有冇大差異?
例如z490 vs b460
同時開十多個程式一齊用,z490會否快D? 咩BUS傳輸量個D?
Lan線長8m左右
兩條都係5E
Modem插pc連網都上唔到
咁奇怪?

modem一出就直插pc 如果上唔到網打電話上 電訊公司叫佢教你 set, 正常唔經 router 係都可以上到網。
?
11代煙條同b560幾時開賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞