[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下筆直$1500之內Samsung M.2 970 EVO Plus 1TB 2280 NVMe SSD係咪比較好? 之前用緊隻adata sx6000死左
唔係架
3060行rebar部份support既game有5-7% gain
我都係咁諗, 嚟嚟去去都係10400f, 10700f, 3600, 3800, 5600, 5800 執到張3060TI/3070先慢慢諗都未遲, 一係張Display去咗你一大截筆直, 一係就冇貨/貴。
除Display外全部換新都得, 但又好似冇乜意思
淨係換隻新SSD睇下點先都得
thermaltake tg s100 matx放唔放到nhu12a貓
DDU舊driver 再裝最新
250gb m.2
理想:
AMD 5600X
MSI B550m Mortar Wi-Fi
Crucial ballistix 8GBx2 3600MHz
MSI 3060ti
Kingston A2000 500GB
Antec HCG 650W
Scythe Mugen 5

現實:
AMD 3600
MSI B450m bazooka Max Wi-Fi
8GBx2 3200MHz
MSI 3060
其餘略
用舊SSD,舊牛,原裝散熱
我唸住淨係放windows係ssd咋窮撚
唔該晒巴打,一陣試下先
唔記得咗, SSD都有機會。Anyway, 重要嘢BaCkUp定先
想問下其實1660Super夠唔夠玩Football Manager或者cities skyline呢d game?
如果我個moon係4k 但係我玩個時set做1080p係咪都應該會好順?
11700 b560m rtx3070
650w牛夠唔夠做
搭單想問下 如果呢個理想spec, 用Scythe Mugen 5定NH-D15好?
thanks
如果想裝滿扇 機箱線係咪插psu好 d
睇你有無心極限超頻同夏天有無開冷氣
唔超就mugen 5好夠用(利申用緊)
要超就
咁有冇需要前面搭多隻Kaze Flex 120做對流? 諗住呢個spec用S100 case
求救.部機本身好地地無事.我ddu 完而家張gpu. 再插舊卡試卡,就bug咗 . 開機斷電幾次入咗呢個畫面.入去bios f10 又無畫面

我fd 教我去開機option 度disable 個f1 debug. 係開到機但每次重開機都會見到呢個畫面一陣.同埋bios setting 記唔著 . 有無人幫拖
我fd 話係板壞,本身都好似神神哋.燒fpu 睇唔到溫度
5900x asus b550xe
而家係咁樣無限loop :
開機斷電幾次,出上面張圖,f10完就postcode 77
影底板
法奧砌咗部機唔夠年半隻牛壞咗兩次 GF1。。。
係我問題定點
tt牛同新rm牛都係cut cost版
上代理點樣整先
而家係咁樣:
開機出上面個畫面,f10.又再出個畫面 無限loop
如果bios 是但改啲嘢好似docp 咁, 就會黑mon , 彈77 q code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞