[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
11代出完 香港幾時買到
14nm產能咁成熟
唔會好似AMD缺貨掛
想加多隻HDD
要靜同6TP UP 有無好介紹?
GOOGLE 好多人話大容量 7200 rpm都會好嘈
想加多隻HDD
要靜同6TB UP 有無好介紹?
GOOGLE 好多人話大容量 7200 rpm都會好嘈

自膠
TOSHIBA MG或者WD Ultrastar
兩款有平有貴
自己落腦場篤計數機睇吓邊隻啱心水
我原本睇中左WD HC330

但係就係依隻比人話好吵
INTEL 11系, 係咪下個月出
呢家仲買10700 ,好似有D不智
呢家10700 對應既 AMD CPU 係邊隻? 5600X?
enterprise級唔好預好靜 除非你簡nas級或者helium嗰啲
3700X接近d
不過5600X都可以既
想知加一
以往頭幾個月難唔難買
依家砌機係咪都係比LIST正都個D砌
連本身個SPEC都唔記得左
部機用左2-3年好似好慢想換
可能上得咸網同BT太多
cities skyline要32GB RAM
有貨都貴喇
HWINFO 64
俾多少少買12TB的HC520, helium系列會靜D
隻game好多modules
時間一長多左ai 人仔
到時係食cpu定顯示卡
如果係前者既話係咪用i5 10400F + gtx1650 s好啲
32gb ram 底板係咪要轉埋B460
thx 巴打
AMD Ryzen 5 1600, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
呢d係咪好多年前產物?
2018年
就咁睇應該有升級空間
俾個full spec睇下
之前一出多數有貨買,呢家咁多挖擴黨又疫情,想砌部機都難
個rgb fusion係咩事
用唔到
想問下邊條list 可以用黎畫revit
1/
CPU : R7 5800X
Mainboard: TUF B550 M Plus
RAM: Corsair 32GB ram
SSD: samsung 970 evo plus
GPU : Geforce RTX 3060
Power Supply: Asus 650W 80 PLUS ATX
CPU cooler: LIQMAX 240

2/
CPU: i7-10700
Mainboard: B460 dimm*4
RAM: 32GB 2933MHZ DDR4
SSD: M.2 SSD 1TB
GPU: Nvidia Quadro P1000 4G 640 cuda
CPU cooler: 塔式散熱
Power Supply: 650W
1. revit行gaming卡先啱
有冇人用u12a會頂ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞