[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
推薦單獨開一個新POST講
個日9點問我11點半前送o唔ok 咁我見聽日放假就照ok
最後12點送到 不過個日落雨 我有機用就得
依家隻錯左隻牛先大獲
2,3個月前 hkd 8,000 黃金訂左3080
而家最平個張炒到幾錢??

應該唔會派貨比我啦
16k
你full paid?
落左 2000幾訂 間鋪應該唔派貨比我 等價落算
等價落先有貨咁訂黎做咩
2,3個月前訂8000
而家賣到萬中
有貨都唔會留俾你啦班炒狗
冇辦法 等啲幣落價
就算升到兩萬都係無卡到手無得用
早知個時直上3090 算
八卦問下3070 排左幾耐
開post屌撚爆佢間庇護工場啦
1400蚊買塊h470
11700 vs 5600X 你地會點揀
夾Z490/B550M + 3070
ASUS TUF 8號訂 26拎機
仲唔捉到你條五毛狗?
我地黃店做錯嘢好正常姐 不完美可改善 不割🙏🙏
拉🙏🙏🙏
PSU 1200W - 1300W 邊隻最好?
Corsair AX1200i
SeaSonic Prime PX-1300
SilverStone ST-1300-Ti
SuperFlower Leadex Platinum 1200W
Be Quiet! Dark Power Pro 12 1200W
或者有冇更好嘅選擇

另外點解Be Quiet嗰隻好似全世界冇貨?
船ax seasonic 超級花隨便簡一個
舊年11月唸住等過年後砌
點解咁多野貴咗咁多
1 x AMD Ryzen™️ 5 3500X
1 x ASUS TUF GAMING B450M-PRO S Micro-ATX
2 x ADATA XPG GAMMIX D20 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
1 x Gigabyte GeForce®️ GTX 1660 SUPER™️ OC 6GB GDDR6
1 x Thermaltake Smart BM2 550W 80 Plus Bronze TT Premium Edition Semi Modular
1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 英文版 完整版 USB

想跟呢個list 買砌機 諗住畫圖用 用8GBx2 ram
但係AMD粒CPU好似好難有貨 點搞好
係樂天落咗訂等幾個月睇下有無平貨
11代又追過返zen3
梗係有新買新
咁11代用咩老母板好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞