[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
你調轉左黎裝
影張相黎睇下
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,529

1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$680

1 x Crucial Ballistix RGB 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black
價錢:$1,080

1 x WD Blue WD10EZEX 1TB 7200RPM 3.5
價錢:$299

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$320

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 2060 OC Edition EVO 6GB GDDR6
價錢:$2,699

1 x Antec NX Series NX550 550W
價錢:$399

1 x Antec NX Series NX400 Tempered Glass ARGB Gaming ATX Case
價錢:$379

1 x Be Quiet! Pure Rock Slim CPU Cooler
價錢:$249

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,714
https://www.faroll.com/customize#MTY4OSwyMDUxLDIxOTgsMjI4OCwyMzQxLDI0MjMsMzE4OSwzNTU5LDc4

小弟第一次鋤機,唔知道嵌唔嵌得埋一齊
預算7k-8k
希望各位可以幫幫手睇下有無咩需要執
麻煩哂麻煩哂
Display都係轉
6GD6 MSI GTX1660 SUPER Ventus XS OC [N166SV6)
感覺上2060應該會overbudget
250gb ssd咁誇張?
我係咪應該唔加個HDD
之後 ssd上500gb?
要壓筆直點都唔會喺ssd壓 我諗至少都500gb 最好1t
用intel 10400 2666 ram cut埋cooler咪慳皮少少
明白明白,無盡感激
咁我預番多D budget係ssd上面啦
不問價市面上最好嘅3200MHz RAM係邊隻
同埋G.Skill Trident Royal 點睇
3200 C14 果堆
想問下如果部機買左正版window, 但係想成個hdd/ssd 換左佢, 應該點樣轉番個正版window 落個新ssd 到>?
1660 super 而家做緊$2500
其實呢個價係貴定都差唔多
邊到做緊2500
二手賣叫價3000-4000痴左線應該有價無市
重裝完用返舊key
OEM版除外
就係oem版
OEM版跟底版 正常用返同一塊版會自己activate
好似話舊機用ms acc綁
新機登入就用到正版
windows 10唔綁部得
同一塊會識認hardware id 自己activate
重裝完用返舊key
OEM版除外
就係oem版
好似話舊機用ms acc綁
新機登入就用到正版
windows 10唔綁
同一塊會識認hardware id 自己activate
屌個機箱太細放唔入水冷
頂撚住張卡
想請問我部機用用下會咩都禁唔到,要hard shut down 重開先無問題,我見cpu 用得1% Memory 4x% 部機45度左右,通常係咩出事?

用緊5900x, 3080, b550i MB, SF 750 火牛
火牛有機會唔夠力
試下降壓降頻
部機砌左1年
發現呢排一開機會入唔到底版logo/windows
純粹風扇/LED燈著左

要禁實power 制重開第2次先得
有冇人試過?
有無人記得sm961保幾多年
太多盒,摷唔返出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞