[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
因為人砌AMD 我砌AMD囉
cx 無問題喎,中價牛評級都唔差。
cx 起碼都 tier C 以上
唔通下下都用天價 tier S 先啱?
on9
以前識人做ALTECH
CX牛入廠率極高喎
買FSP一定好過買CX (altech以前都係fsp代理)
果堆係以前嘅綠標牛?
而家轉完灰標唔見外國論壇話好伏

綠標係差到建議gpu system only
係 我ON9 所以我會買AX
你冇咁ON9 所以CX牛留返比你
係 以前既綠標CX係狗也不屌
所以轉咗灰標之後同 同價嘅 fsp 評價已經不相上下

不過法x fsp tier C 或以上嘅要 550W 起跳,價錢又再上。450W 左右你見到咁上下質素係得2隻
自從舊altech冇左之後已經冇再跟corsair既牛
比朋友水洗左腦 corsair cx同cm牛會直接無視
依家買牛一係antec 一係seasonic
參考過你既意見,咁樣得唔得?

CPU: AMD Ryzen™️ 5 3600X

Motherboard: MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX

RAM: Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHz C16 - Black

Display: MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 2X 8GB GDDR6

SSD: Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 22

PSU: Antec High Current Gamer Gold Series HCG 650W 80 Plus Gold Fully-Modular

CPU Cooler: Scythe SCMG-5100 Mugen 5
3600唔要X呀屌
一係5600X
一係3700X
總之唔係3600X
如果用3系無預期升級就用3200MHz ram
想用5系就3600MHz

B450/550都差異不大
如果唔打算用5系B450夠做
差個Wi-Fi 5 vs Wi-Fi 6

新手求教:如果跟上面咁樣砌嘅話,玩唔玩到pubg最高配置(流暢地)??
條LIST砌唔到
X570係AMD用
你要用返Z490/Z590先得
轉AMD5600X/5800X
B550板
可以用返風冷
有錢就上返3060ti/3070
等月尾11代好過
pure base 500dx
跟3把14cm扇 砌個時叫佢轉2入1出
版有3個sys_fan pwm

但個箱裝到五把

插水冷rgb 個d 4 pin得唔得的?定是要分splitter

新手
岩岩砌完10系INTEL, 呢家又出11系, 玩野咩
B460 上唔上到11系U>? , 想換左粒10系算
socket 一樣唔係ok 咩?
Intel 11 代 Desktop CPU 預定 3 月 30 日正式發售,不過歐洲已經有代理商在偷跑,部份玩家已經搶先拿到了 Intel Core i7-11700K 處理器,流出來的測試都指出8 核的 11700K 性能完全戰勝 10 核的 Core i9-10900K,同時外國媒體 WCCFTECH 更流出了 11 代 Core i7 與 Core i9 的所有型號規格,大家都無視 Intel 的 NDA !!

據了解,Rocket Lake 是近 6 年來 Intel Desktop CPU 微架構最大變化的一次,IPC 性能提升可達 18%,並且追加了 PCIe 4.0 接口支援及全新 Intel Iris Xe 繪圖核心,性能絕對讓人期待,尤其在 AMD CPU 嚴重缺貨時更顯吸引。

原來 Intel 11 代 Core i7 與 Core i9 均全部為 8 核心、16 線程,合共有 10 款型號之多,分別在於時脈和功耗上,相較第 10 代 Core i9 擁有 10 核心、20 線程略為減少,但受惠於 IPC 性能提升足夠填補核心數目的減少。
可以
seasonic 冇貨
最後1500 買左fsp pt 1200
11系同10系U 洗唔洗轉版, 想直接沖買11700K
岩岩GOOGLE 完, 照計係得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞