[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
3060/3070
新手一問 打下pubg 6000樓下 呢個list得唔得
邊到有7k現貨
Zotac 雙風扇都有嘅
上星期都已經7k(要砌機)
已經講緊貨尾
我自己就降級買3060 揀最好個張
不過好少打機 所以唔上ti都得
5900x炒到$5900要連砌機出
10900kf反而降到$3400
值唔值得比多2500蚊買多兩核 d炒狗真係
買11代i9無咁嬲
11代i9都唔似會平
假設600usd個價係真
頭水一定會炒一炒 都挨近5000
仲要z590板同級貴x570起碼1000
宜家就算想買10代都基本上得返Z590用
睇你想唔想食
呢個都係 局食塊貴成千蚊嘅板
同埋諗緊冇pcie4.0對之後影響大唔大
想求張list 筆直7000左右
想同時開obs 3tene 直播繪圖玩下fallguys 1080p
另外會剪片執相咁 想砌itx
請大家幫幫手
見到有消息話會出MSI MPG Z590M Gaming Edge WiFi
唔知要等到幾時想砌MATX但係又無咩好選擇 唔通要買B560M
Inno3D是否陷阱
想問下FSP Hydro GD 650W 80 Plus® Gold PSU既火牛好唔好?

同埋想請教下其實點解大家都唔多鍾意semi modular既牛?
有轉
新舊板風扇都有轉
之前咩事換底板
咭皇
靚牛多數fully modular budget牛多數普通牛
semi modular冇人買好正常
sfx牛好少選擇....
香港得Corsair SF Series™ SF600, CM V650, FSP Dagger Pro 650W同SilverStone SX650-G budegt內
連埋水貨evga 650gm
有無ching試過邊隻好
師兄點睇FSP Hydro GD 650W 80 Plus® Gold PSU呢隻牛?

新手唔多識分佢地既質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞