[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
唔用k u揀b板
一樣有得超ram了
z590貴到戇鳩
Z490唔得?
Asus ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) MATX
唔會唔得嘅
得500系板出晒先啦
咁等佢出B560M
還掂唔急
上3600應該有
ram可以換個對
windows自己download慳一筆
去鋪頭問過吓 張display卡 無貨
佢推我用 4GD6 Zotac Gaming GTX1650 super Twin fan
機盒又得返單風扇

仲想請教吓 將來upgrade 係咪要考慮 兼容性問題?
邊啲可以買平少少 邊啲要買好少少
發覺唔夠用先upgrade?
想升就換b550m板
對唔住

你方唔方便聯絡我客服

我幫你換返隻牛
其實而家條list都算ok
Pro S既升級空間同B550差唔多

要睇用途同你自己點計劃
有幾多筆直?
要唔要Wi-Fi?
GPU如果唔重要就出4650G
板轉B550m
ram用crucial 8GBx2
火牛買隻再細d
咁以後買顯示卡時再買返隻大牛
CPU以後再升5系
用whatsapp聯絡左
1 x AMD Ryzen™ 5 3400G APU with Radeon™ RX Vega 11 Graphics
價錢:$1,199

1 x MSI B450M-PRO-VDH MAX Micro-ATX
價錢:$580

2 x ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 SO-Dimm 3200Mhz C22
價錢:$520

1 x WD Blue™ SN550 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$499

1 x Antec Neoeco TUF 550W 80 Plus Bronze
價錢:$499

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,665

想平平地大約3.5k砌部普通上網 睇片 LOL 機 唔玩大作 所以打算用內顯
呢條list有冇咩問題?
我張EVGA 2080 XC ultra 散熱好似開始唔夠
成日上到84度 要開FULL LOAD FANS
如果換散熱膏 係咪有得俾番EVGA 搞定係出街換
幾錢到
好簡單
自己搞
火牛可以再縮
考慮用10400
新手砌機
砌完先發覺無插到條speaker
其實係咪唔理佢都得
細箱拆出黎好麻煩
內顯玩LOL嘅話 3400G定i3-10400會好啲? 都糾結咗一排 因為3400g要450m max板 貴啲 同埋快ram又貴啲
但ryzen內顯打機好似好啲
唔係好識D 料
仲要果D VRAM 一整好似要整埋佢地?
A2000 定 SN750 好d
我覺得買新唔買舊
儲多少少出4650G大概$5000
970最好
新砌開唔到定係突然死亡?
底板有無電源燈?
之前砌咗部機放喺房,用底板Wifi上網,發現一關門基本上斷硬線(間房距離廳個Router唔係好遠),想問吓如果想繼續用無綫,買張無綫網絡卡會唔會情況好D? 如果有需要買邊張好

AMD Ryzen™ 5 3600
MSI B550M PRO-VDH WIFI Micro-ATX
Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX $455
Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
MSI GeForce RTX™ 3070 VENTUS 3X OC 8GB GDDR
想問Asus b550-I 開機show USB Device over current status Detected入唔到windows
已經clear cmos仲有無其他方法?

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞