[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
2手
而家d二手顯示卡好唔抵玩
https://mark-i.hk/builder#IwTiA
碌碌下ig見到呢間野廣告,飛馬咁款
中央處理器
► AMD Ryzen 3 3300X 4核8線程 Box
$1,199

主機板
► MSI 微星 B450M BAZOOKA MAX WIFI Micro-ATX 主機板
$669

RAM (記憶體)
► Crucial Ballistix 16GB (8GB x2) DDR4 3200MHz - White
$660

顯示卡
► GALAX GeForce® GTX 1660 (1-Click OC) 顯示卡
$1,630

SSD (固態硬碟)
► Kingston A2000 500GB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD
$560

HDD (硬碟)
► WD Blue 1TB 7200rpm 64MB 3.5" Desktop HDD (WD10EZEX)
$289

電源
► Antec Neo Eco Gold Zen 500W 80Plus Gold 金牌 火牛 (5年保)
$479

機箱
► SilverStone PS15 White Micro-ATX Case
$299

砌機方案
► Pegasus Basic - 組裝電腦,五年自攜保養檢查
$299

總計 $6,084

想問下呢張list有冇咩大問題?火牛會唔會唔夠推?galax卡會唔會好廢?
希望咁多位高抬貴手
底版個5V3針頭太粗 對唔入個argb頭 有冇咩解決方法
ok 都係大路野
塊b550m mortar WiFi 突然係windows detect唔到藍芽
會唔會係燒左
電腦得一條samsung 970 evo plus 2tb m.2
想行raid 1係咪要買返一模一樣黎加
如果買條corsair gen4 2tb 係咪行唔到raid 1
兩年幾前嘅gskill 4266 b die
今日較到最鬆行3600都出error
amd?
8700k
cpu keep住default咁試
淨係閂哂啲c state慳電嘢
同埋set咗VCCSA/VCCIO
想問大概6-700W 火牛有咩推薦?
咩板?
想問下1650夠唔夠推football manager用4K mon玩同睇4K Netflix ?
giga z370 gaming 7
xmp唔work
啱啱睇到隔離po你壞電腦
好似你個mon都唔係4K個喎
要部睇到4K YouTube嘅電腦來做乜
塊底板QVL最多都係1.4V,唔夠電俾,特挑B-Die都無能為力
你想部電腦用耐啲你budget就唔好4k啦
如果motherboard淨計用料/耐用係唔係asus好d?
戒電腦算啦
三大台廠其實差唔多
都要睇邊塊板
呢樣野永遠都係將貨就價
1.45V都係得3466
無理由衰成咁下話
老化?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞