[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
1 x AMD Ryzen™ 5 5600X (只限砌機)
價錢:$2,899

1 x MSI MAG B550M Mortar Micro-ATX
價錢:$1,129

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$695

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x (預訂) MSI GeForce RTX™ 3060 Ti VENTUS 3X OC 8GB GDDR6
價錢:$4,299

1 x Antec Neoeco TUF 650W 80 Plus Bronze
價錢:$599

1 x SilverStone Precision Series PS15B PRO Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$378

1 x Be Quiet! Shadow Rock 3 CPU Cooler
價錢:$379

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,978
https://www.faroll.com/customize#MjA1NCwzMTkwLDM0NDYsMzQ2OCwzNjMwLDM2NjksMzc2OSwzODQz

想問下我呢個List有冇咩需要改? 筆直大概11k左右

display card: asus gtx 1660 super
牛: cooler master elite p600
mother board: asus prime a320m-k

突然之間開唔到機 剩係display卡個位有盞燈著左
背面都有幾盞燈著左但係機殼遮住左睇唔到

試過換左張1650都係一樣

幫手睇睇 thx
底板debug led有冇著?
開機風扇著唔著?
開機風扇唔著
呢塊板無qled 我唔識睇
有無教學?
都幾肯定牛/板其中一樣野壞
一係就插口接觸不良

試下用jumper開機先 有可能power 制死咗
24pin 抆插一次

之後拆牛出嚟萬字夾短路支24pin試下
風扇轉就係底板壞
唔轉就火牛壞
我隻牛新買左一個月鬆d炸...應該唔關事
24pin 插過一次都係咁
咁者係底板壞左...?

岩岩買左一年
隻牛一個月都可以壞 你抆曬其他制test下24pin先

不過底板死嘅機會大啲
你顯示卡有燈應該供電冇問題

a320用料平同埋都幾年歷史
換過塊b450都好
b450會建議買邊隻?
好多唔同型號同牌子...
ASUS TUF B450M-PRO Gaming
呢隻o唔ok?
香港買到嘅最抵風冷m.2 heatsink係邊隻
display card usage突然由20%飆上100%再跌返落去係咪張卡問題
ram唔會有咩老化問題,可能底板根本唔知應該俾幾多電,要手動tune電壓同細參先行得順
新高幾十蚊兩塊鐵
Pro S?
或者MSI mortar/bazooka
而家咁樣
set咗ddr 1.45V, vccsa/vccio 1.25V
據sensor回報實際上係畀得足以上嘅電壓
CL 18-22-22-42-2
3600開始會出error
3500暫時pass到一次testmem5 (config by anta177, 3-cycle test)
我想問3者有咩分別?
msi bazooka平成兩舊水既?
sorry唔係好識
暫時嘅技術水平係咪全部都差唔多
係嘅話我買塊最平嘅全銅
問間間都話無3300x 係邊到會有貨
唔識超呢個combination幫唔到你
按reddit嘅資料整理,一般體質嘅8700K要2 stick+ 2 dimm slot底板先做到理論最高嘅4133,2 stick + 4 dimm slot只能去到3866,如果4 stick就更慘情
按GSkill嘅講法呢set ram佢哋最盡只係做到3733,我諗3600係比較穩陣可以試調參數嘅位置,唔得就只能3500了
唔該巴打, 咁我都唔抱咁大期望
說明書無講裝dimm優次
請問咁樣有無理解錯
請問有無3080 list 16000-18000 砌唔砌到?主要希望打csgo 可以240hz

定係聽人講遲半年先砌,有ddr5 果d
點解要買3300X
10100F唔好咩
真心總之有就得
連風扇都唔需要
搭單跟機一問
3080如果而家訂 半年後唔知有無貨
有無地方有3000或者2000系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞