[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(264) 睇#1

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
風扇一律推薦 NOCTUA

Noctua Roadmap

https://youtu.be/QwftVMGPOiI

冇錢就用
Arctic PWM PST
TOUGHFAN 12 High Static Pressure

AMD Motherboard VRM Tier List v2
https://linustechtips.com/main/topic/1137619-motherboard-vrm-tier-list-v2-currently-amd-only/

VRM on All AM4 motherboards
https://www.overclock.net/forum/13-amd-general/1624051-vrm-new-am4-motherboards.html

Z490 VRM and tier list
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yPS3hj_K7EPT4RBWCyjdKNP56pnwDz-IgBc0975-FUg/edit#gid=0

[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖
出現自己搵
飛馬解唔解得姐
解乜勁 你地cc大台話藍咪藍 依家我渣旗咩
上個post個問題

淨係玩football manager

Kingston m.2 SA2000M8 NMVe 500Gb
G skill Aegis DDR4 3000MHz 8g 2條
ryzen 3 3200g
MSI A320M bazooka
Case同牛已有

巴打們可否指點迷津?

感謝
幾多筆直又唔講
A320同3200G同ram都少少舊
邊度仲有賣?
上返4350G/4650G同3200MHz ram
板再配過塊
我睇price.com見有
咁我再改一改先
筆直2.5k左右

定係用intel i3 10100好?
遲啲換底板 想問下重裝window喺唔喺用而家部機login咗嘅microsoft account就唔洗買key?
你睇#1上網店㩒條list睇下?
$2500要板U ram SSD 4件套有少少難
Kingston A2000 500GB $500
剩$2000
板U$1000走唔甩
$1000 CPU仲要有內顯
乜仲有選擇咩?
執二手好過
你試下舊機裝好晒再成隻SSD轉去新機用
火牛 銅牌同金牌 有冇分別?
即係舊底板重裝window 用返舊key 就得?
通常容許一定程度內換硬件
你舊機windows照上新機睇下點先
我喺intel 轉 amd 上網睇好似最好重裝window
[砌機List] HK$2,500

Intel 文書極低階打機組合

CPU Intel® Core™ i3-10100
Motherboard ASUS PRIME H410M-E Micro-ATX
RAM ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
SSD Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
PSU FSP Hyper K Series 500W 80 Plus White
Case AeroCool Corporate Series CS-103 Micro-ATX

我上悠二度copy嘅
唔要牛同箱轉返上500GB咪即係我講咁樣
如果我自己就會執二手野
起碼多張顯示卡用下
Ok明白晒
唔知外置SSD可唔可以請教下各位

細佬本身部機內置有隻 WD Green WDS480G2G0B 480GB
玩左未夠一年已經覺得唔夠用, 可能因為我就黎打爆隻碟,所以依家開機要3-4分鐘先見到桌面 新機個時10秒內完成
所以想買多隻要黎就咁放game,計過數買到上2TB就穩陣D(依家Steam已經350 GB+,仲要已經del左兩隻game)

睇左三隻,好似都係大路款黎,想大家比下意見:
Sandisk Extreme Pro Portable SSD 2TB SDSSDE80-2T00-G25
Western Digital 2TB Black P50 Game Drive SSD (WDBA3S0020BBK)
Samsung Portable SSD T7 2TB (唔touch好似唔洗咁貴)

暫時偏向買返WD, 因為同我內置SSD都係同牌子,有埋software可以mon住隻SSD嘅狀態
但睇過有人話如果用USB type A駁落部機度,個傳輸速度會比用type C慢一半,
隻WD本身(我覺得)其中一個賣點係佢個read & write speed, 而我部腦最叻都係得USB 3.1 (底版:Gigabyte H310M S2H 2.0) 可能用唔著佢個賣點
如果就咁用佢條原廠線經type A上電腦會唔會浪費左隻SSD?
如果我買個盒黎將個輸出變成: SSD --Type C線-> 盒 --Type A 線-> 電腦
又有冇意思? 會唔會快D

另外兩隻睇食評好似幾正面,但我知速度上唔夠WD黎(當然價錢都係)
請出招,感謝各位
我用緊msi tomahawk b450max
插ram正常應該係要a2同b2 slot先
但係我個b2 slot 應該係壞壞地
搞到打機成日冇啦啦freeze and crash
Bluescreen就出同memory related既error code
想問下如果我插a2 b1 頂住先得唔得
本身想插 a1+b1但係 a1 俾但散熱頂住左我又驚拔劍同攞起個散熱後又要re-apply thermal paste
想插住a2 + b1頂住先
想知得唔得
點解要外置?裝落部機度好困難?
補圖
咩ram咩cpu 咩散熱
如果只得兩條ram無話唔得
雖然B2可能只係好簡單既接觸不良
本身唔熟砌機, 我剩係自己換過ram同hdd呢類配對型嘅野
同埋唔肯定塊板可唔可以裝兩組SSD亦唔識裝(當然可以google搵教學)
加上帶住D game係唔同電腦玩好似都幾過癮咁
所以就有左呢個決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞