BNO visa approved - 有問題,盡答,希望幫到人

831 回覆
190 Like 9 Dislike
星期一夜晚九點幾交完 app 單人
岩岩追追下post睇有冇錯漏就批左

岩岩睇前面巴打留言我應該180日內入境就可以即時計五年...唔記得有冇睇錯...因為我九月中先開始租約

大家加油 英國見
感謝巴打

如果我依半年未走果百幾日係咪都會計埋入五年不能離英450日果requirement🥶
yr2先開始計
感謝巴打
柒左自膠
咁快? 請問巴打係咪單人, 香港, APPS
無旅遊記錄,
無親戚喺UK?

我地成班有幾個23/24 FEB, 4.6.8 MARCH 既全部單人都未批, 大部份TRAVEL HISTORY OVER 30 個, 有人有親戚喺英國
唔知咁樣係咪難批啲~
有朋友三月中申請,剛剛批。
我都係三月中 完全未收到
有冇人未有 TB test result 申請 批咗?想八月走但排TB test 七月,驚批唔切。已賣樓,冇地方住。
請問 @ISG , 知唔知如果喺BNO application still under processing 情況下, 係咪唔可以用LOTR 入境.
如果, 我想轉用LOTR 入境, 係咪必須要WITHDRAWN 左個BNO application 先, 跟住用LOTR 入境, 入到境內再申請BNO VISA (用APPLY IN UK 嗰份FORM 而唔係OUTSIDE UK)

因為我同幾個朋友都係二月尾三月頭已經申請左 BNO VISA, 計盡12 WEEKS 最LAST 嗰個都應該25/5 應該要收到EMAIL (成唔成功都好), 但我地因為某啲原因1/6 前一定要上機走, 時間好忟所以想諗定有PLAN B

網上HM OFFICE LINK 我又睇過, FORUM / FB GROUP 都睇過下, 但好似無一條POLICY 有講話"you cannot enter UK with LOTR when your BNO visa is still under process outside UK"

麻煩晒
不用取消已入了的申請,我有兩家朋友,未批先用LOTR 入境。 之後,收到通知成功了。 他們三月中申請、三月尾LOTR 入境。 這兩星期分別收到approval .

不過,你咁耐未收到通知,我反而有D擔心。
謝謝巴打答覆, 即係你有兩家人喺outside the UK 既時候申請BNO VISA, 然後喺PROCESSING 中途(等既途中); 再用LOTR 入境?

其實我喺FB GROUP 度識左至少十幾個網友, 大部份都係二月尾三月頭 (香港, 單人, 用APPS), 到今日都無通知, SEND 過EMAIL 俾HM office 又係TEMPLATE 既回覆; 有網友什至打去HOTLINE , 接聽人士話未夠12 WEEKS 唔會答任何嘢...... 有網友其實好灰, 因為真係見到好多CASE 四月就七日內批, 我地二三月就好多都未批......

所以先諗緊, 如果12 WEEKS 我地都係無回覆可唔可以照用LOTR 入境, 感謝你先巴打
應該唔得,有聽過申請緊visa唔可以離開
如果個concept係EU果隻free movement of people, 你可以喺果度工作咋喎,你係UK同澳洲都要滿足人哋居留期先申請到passport吧?
除咗唔洗去簽證中心外,無咗張實體brp其實有啲煩。好多業主僱主你畀個網佢prove your status, 如果唔熟上網,佢係唔多理解。

另外雖然唔限入境日期,但一年180日個limit仲響到,太遲去可能唔計第一年...
有無人試過佢新果個enquiry service(要收費)
幾次都係the page did not exist.
https://ukvi.mysecurepay.co.uk/Home

利申:揾到工想快d批快d過去,好心急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞