BNO visa approved - 有問題,盡答,希望幫到人

831 回覆
190 Like 9 Dislike
一路順風
唔好忘記你香港人嘅身份
大家加油
坦白講,自己將來一定對香港、中國有深厚感情。 一樣會寄掛。 可以幫助到其他人、香港人一定做。

但一家人去英國不是去做過客,是打算落地生根。 embrace and merge with the UK community and culture .

不會整天想着自己是香港人。 我將來一家首先是英國公民。
英藉港人得唔得?
97前都係英屬香港 唔會有人覺得自己係英國人
1個有實體BRP, 一個無。

後者要申請NI number
前者都要
收集咗過百個feedback 有BRP都未必有NI
大約得2-5%有
至於點解有點解冇
冇人答到 英國都答你唔到
但明明web apply話會跟埋NI
2月23號後申請 是咪無左90日內到嘅限制?
禁大獲。 正常我記得BRP後面有NI.

不過睇番而家NI 唔駛face to face interview.

到步後可以去打去申請。
打咗2個鐘先有人聽
我去visa center ( I might be in the early batches got the approval ) BRP 要到步去 post office I have selected to collect .., not yet study the NI 見步行步。 冇事的。
這個有很多思想空間,可以好抽象。 這裡講不完。

我估重點是不要每天不停掛着「我是香港人」,好的言行舉止、為正確的事發聲等等,其他因你的行為好奇、發現你是香港人,香港人的品牌才更有價値、其他人更覺得値得支持香港、反抗中共。

My 2 cents only

有緣英國見
我會認同自己係英國人
融入英國文化
但有唔會忘記香港人嘅文化
有無禁多人申請。
樓主會唔會轉去MANULIFE試下?
I think home office not just handle BNO visa la
Don’t plan to do la 。 MPFA 講完,邊間公司會做。 我MPF 的錢,不太多,之前都估多數未攞到。
想問下ching, 你收到VFS email幾耐後先收到BRP email? 我同你一樣case...
請問是否申請左肺癆檢查先再報BNO visa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞