BNO visa approved - 有問題,盡答,希望幫到人

831 回覆
190 Like 9 Dislike
get it, thx
Thank you!!
Thanks!!
係咪去簽證中心搞bno visa 會比埋 ni number?
係唔係要比人仔?
冇BNO既老人家批唔批?
No ah NI number is to get after landing
Yes
Sorry , I didn’t use the app .. buy online .. fill and Pay separately for each family member
今日收到visa了,我地2月1號申請時加左錢拎番本passport,2月4號睇到情況惡化即刻飛左去英國用Lotr入境,再寄番passport 番香港,visa center 24號先收到passport ,今日已經寄番passport 去我地香港地址
係呀 驚唔走既話走唔切,反正一早做好晒準備,就飛左過去先再打算
其實佢話無抵英時間限制係咪即係批左之後過幾年先過去都得?
但申請時已經要俾英國地址同肺結核測試?
佢哋覺得申請visa 應該半年內都出發啦,如你都未諗住過又點解要咁早申請visa?
申請時要俾tb test。
申請時可以選無英國地址。

[有爭議]根據另一po討論,任何時候出發都得,但visa有效期係申請日起5年,過左期要俾錢續
視乎您申請30月或60月,您需要在visa expired前起行。如您一年後到,您留英期限便少了12個月,這12個月也不會計入5+1之中,60月後,您需要再延期,直至您留英日數達到60月才再轉永久。
另一個做法係取消舊簽證,重新申請另一個
我個target date鳩填主權移交記念日。唔知會唔會到六月先批
唔會
如果ARRIVAL DATE 會有影響就 唔會平時要比錢加快啦
今日去HSBC 交了MPF forms (HSBC form , MPF-W(SD2) declaring leaving HK , copy of BRP, UK visa vignette & HKID ). . 話一個月應該入錢到戶口、除非有問題....睇吓點
巴打未到英國,已經有copy of brp?
想問下你有無用courier?我同一日收到vfs email話received at the uk center, 同dispatched via courier。想知佢咁樣係咪即係批左
Just the BRP PDF , and the Vignette. 我覺得張BRP只是身份證樣。 HM approval 已經好清楚寫明我有入境同settlement plan , 已經足夠滿足MPFA 條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞