BNO visa approved - 有問題,盡答,希望幫到人

831 回覆
190 Like 9 Dislike
請問係唔係要清左稅先可以申請拎返MPF.

另外,見你上面講要比埋passport visa貼紙佢。是必須嗎? 我擔心用電話app申請唔會咁快有visa sticker
兩間公司的MPF 張form 都有問清稅,不過一間銀聨(現職)睇完之後,冇要求。 我就試吓另一間HSBC一樣唔等,照交。 睇吓點
Called HSBC, 清稅只是其中一個可以提供的離境supporting . Not a mandatory item

The VISA is mostly important
感謝.

等你UPDATE一個月後MPF情況
Sure . But I think if one is leaving soon , nothing to lose to try
無考ielts係咪要搵大學出返封信證明課程係以英語教授
Yes
//本報向滙豐、BCT銀聯、友邦及永明查詢,業界對此解讀大致相若,均表明會按積金局既定要求處理,強積金成員若以永久離港前往英國為由提出申請,可提交BNO簽證連同其他相關證明文件(見表),其中BCT銀聯發言人回覆指,是否需要提交額外附加證明,則由個別受託人自行就每個個案的整體相關考慮,再作出個別決定。//
認真 教會喺外國係 networking 好地方
樓主,請問你個visa係點寫? 有講係bno visa嗎?
有冇人係用 Visitor入英國
然後境內申請bno visa成功咗
有個friend打去英國廣東話熱線
佢話一定要LOTR入境先申請到
但佢唔係預咗四月之後都可以英國境內申請嘅咩?
係 就係話要LOTR入境
我嘅意思係四月之後冇咗lotr,都係要旅遊簽入境申請㗎啦?
明了
樓主你做TB Test係用特區護照嗎?
Yes
MPFA. 非法搬龍門。 MPF 都凍過水。

我和太太今晚立即轉錢走
REJECT左你啦
定你話轉自己銀行
未reject ...不過,D受托公司點會唔跟。又可以話係跟MPFA 指示
我諗都係照搞
反正DAY1供MPF預左拎唔返
其實英國和澳洲傾緊UK-Australia free movement

姐係話2021年下半年到, 英國同澳洲 就會同 澳洲新西蘭 一樣, 兩邊國民可以自由流動讀書工作移居

姐係BNO 變BC, 一個英國國籍 等於順手攞埋 澳洲國籍﹑新西國籍
Yes , nothing to lose .. I also assumed I couldn’t get in when I start .. 不過,咁樣搬龍門,只是告訴我,法治、金鎘制度更崩解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞