我阿媽應該係呢個世界上最賤既女人

895 回覆
2509 Like 214 Dislike
千祈唔好搵親戚... 衰硬
其實好多家庭問題都係因為本身父母對子女有關係認知有差異,推薦你睇吓下面呢篇文章。通常都係單親媽媽搵啲仔女嚟彌補同另一半嘅關係,超越左佢對子女應有嘅關係。

最好嘅方法就真係搬走,雖然唔知道你幾多歲,亦都唔知你經濟能力點。但其實你做嘅每一個決定都只係通知佢,而唔係要佢同意,因為你要應知道你係一個獨立個體。另外一方面,你都要脫離對佢嘅倚賴。

「你是我生的,為什麼不能管你?」用心理學告訴你,面對「糾纏型母親」該怎麼辦 | VidaOrange

https://buzzorange.com/vidaorange/2018/05/23/controlfreakmom/
咁你都忍到
其實我都係咁上下意思
對屋企人鬥氣冇意思,翻舊帳都再冇用
原樓主講到返工打牛工同讀唔到master佢老母好多責任
(最少我字裡行間睇到係咁)
但問題係讀書係自己,你最需要交代既人亦係自己
當日唔反抗做錯決定已經冇得翻轉頭

問題係點調整心態,日後點算
老母真係冇得救就算喇
我怕嘅係你害死埋自己仔女
始終做人仔女既,好易行返自己父母條路

又hku又ou又乜又柒
假膠死全家
有老豆
agent個到麻麻地其他一流
移民
係一個年輕就係罪既地方仲講報警?
唔好talk shit啦
你改變唔到佢,你自己要。

走得越遠越好
真係唔知仲要忍佢幾耐
自己又唔係咩成功人士就要求下一代點點點

做唔到就踩,踩到你冇勇氣去接受新挑戰,用你一次嘅失敗去框住你,令你想改變都唔敢實行

但明明佢先係最撚冇用果個

============================

離開佢,完全斷絕所有聯絡,奪回自己嘅人生啦
Btw我覺得係咁嘅生存環境你都仲堅持到,冇野難到你啦
移民,應真。
帶佢去醫,醫唔撚到就搬走,好簡單,自己老母都咁對自己,唔好講乜撚野血濃於水
咁就賤?
假撚到on9
Btw幫推上新聞
好快就可能見到01 經濟xx 個d 抄post
control freak
有冇咁癲呀 其實你狠少少醒少少佢都track唔到d咩
咁大個人有手有腳一定走到 利申過來人 宜家需然用半份人工租緊樓 但換來自由 為自己而活既感覺真係好正
精神病
直接人間蒸發消失好過啦
嘢都唔好執 轉電話
你咁都唔鬧柒佢
我覺得你都有d問題囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞