我阿媽應該係呢個世界上最賤既女人

895 回覆
2509 Like 214 Dislike
結論: 樓主係垃圾
咁撚大個人
離家出走都唔撚識
讀乜撚master
咁建議你偷偷地錄低佢,因為你阿媽真係似有病
你媽咪不愛你了
假膠Po
吹大左
撳錯負皮
唔好意思
誇到有點假
真既話都唔洗上黎問
一早走佬啦
弱弱一問有無精神科醫生巴打可以講解下呢個係咩病
因為我老母以前都係咁 (我中學果陣)
試過考DSE前一晚半夜叫醒我鬧到三點
基本上晚晚都會屌3-4個鐘又極度control freak
同埋好似唔想我有朋友咁
好明白樓主個感受,雖然而家好左d不過都係煩膠到爆炸
成20幾歲都仲check住行蹤又管呢管路
又成日情緒勒索
夜出街要去朋友屋企(D 朋友佢都識仲要以前成日一齊上個朋友屋企家庭聚會) 就話自己就死又乜又物迫我翻屋企
[member]建議樓主可以同佢鬥硬,我上左大學先開始發覺條友有問題,開始反擊,通常呢d老母case都無咩邏輯,同佢鬧幾句佢就會知自己理虧然後慢慢收皮。
當然,覺得呢d case個老豆唔幫手/幫口其實都好抵屌。
最on9係我老豆見我老母鬧我鬧得甘佢越高興,因為果晚個老母就唔會屌佢淨係屌我 無腰骨既男人根本唔係男人。
我覺得呢d老母係去到中年發覺自己一事無成然後遷怒於子女,好似貶低個仔自己就keep到個地位咁,講到做家務好9偉大咁但家庭主婦唔做家務我比家用你托7 /member]
出去租樓住然後斷聯,咁咪解決哂有嘢
以前細個讀書,考試就算考到第一佢唔會讚,考唔到第一佢就鬧,考到十幾名更加係狂鬧甚至籐條炆豬肉

到大少少上左中學,佢開始借d意唔俾零用錢我,人地同學有得出去食飯,我只能夠去小食部買個漢堡包頂下肚就算,過多幾年要考會考,最後會考成績返唔到原校,佢就話我讀書唔得唔好再讀落去,甚至唔准我申請中六學費減免,當面撕左張申請學費減免既表格,讀大學更加唔駛講,仲要我嘔返做兼職d錢俾佢

到出黎社會做野,佢要我夜晚8點前要返到屋企,就算返工返到夜左,佢就會不停狂鬧,拎返以前會考成績黎鬧,話我會考唔夠分讀唔到書要返工返到咁夜,做左兩三年諗住想讀返個master,佢知道我想報master後就發爛渣,又話如果accept個offer會斬死我,最後雖然有u收我但都無accept到,到最後呢幾年想報master都報唔到,身邊好多同學都讀左master升左職,而我仲係打緊份牛工,到俾家用時佢又發爛渣話我會考成績唔好結果要搵份人工低既牛工,又話人地俾家用閒閒地幾皮野,我就得果幾千蚊咁細奀

最攞命係佢對我既控制仲多過以前,以前出街11點返黎都仲可以,呢幾年同人食飯睇戲,一遲過8點返佢就發神經,莫講讀master,就算去讀d短期興趣班都唔得,跟住又成日搵d細唉野鬧,d野唔係擺係佢指定既位置又或者出街唔記得閂窗,佢就會鬧一餐,鬧我冇用甚至鬧埋老豆、阿爺阿嫲甚至拎把生果刀指嚇我,試過報警但佢識得一聽到警車聲就放低把刀扮斯文,結果成日就俾差佬話我濫用報警熱線

跟住半夜三更訓訓下覺佢會突然開門(佢唔准我閂門,話過一鎖門就會搵鎖匠開門然後鍊死我),然後指住我黎鬧,又係鬧我無用會考成績唔得出黎打份牛工老豆阿爺全部係劣質基因之類

到我朝早返到寫字樓,佢一係屋企就會打電話俾我老細問我係寫字樓做成點,然後一返到屋企就借意教訓我話我應該要係公司點點點,連我老細都覺得佢煩,私底問我有冇辦法帶佢睇精神科

我試過搵社工,希望社工幫忙,但佢一見到社工就話唔需要麻煩社工,叫社工唔好同佢傾計,社工就話我媽唔肯見社工,加上社工覺得我媽精神健全,最後無再跟進

真係唔知仲有乜辦法

偷偷地錄影佢發癲嗰陣時
你問下佢點做到呀嘛
打佢老味啦,嫁夫從夫老來從子,再嘈打撚到佢入廠呀,仲拎刀
咁撚癲
命運係掌握自己手
你自己都唔反抗 冇人幫到你
Attention seeker 佢日日都開post
正常點會咁得閒
打飛機都唔洗打了😅

End topic
same childhood , I know that feel....
大個之後兇9番自己lm
佢先收斂 唔係佢拎刀 係我嚇番佢

樓主 你的離開也是愛
有d野 血緣同親情唔一定成正比
的確有種情況lm都唔係大過一切
我心都淡 盡快走
基本上就大把解決方法。

老母喺黑警社工面前扮正常,咪喺屋企裝定啲針孔攝錄機;老母搞觀塘啲agent,你咪搬出觀塘;搬走咗之後老母喺公司門口捕住你,你咪劈炮去第二度做。

你唔踏出comfort zone,又點擺脫到你老母。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞