同男朋友分手之後發現有左bb 好崩潰

744 回覆
215 Like 1450 Dislike
唔岩聽既說話你想唔想聽

建議你認真考慮下係咪要夾硬生
我見你係銀行做risk 又買得起樓 估計你家境/收入都唔錯 所以覺得自己養得掂
但養小朋友唔係淨係講錢 要有家長陪伴同教導 你搵得錢黎又湊佢唔到
小朋友冇爸爸都算 仲要你本身都破損家庭 第時你番番工 邊個幫到你湊佢教佢?
呢啲問題你有冇考慮過?
完全唔覺得樓主經濟有問題
樓都買左
依家嘅情況只不過係想keep住層樓
賣左出去租樓
至少頂到頭幾年生活費
點解你屋企有3層樓,佢都仲要飛你?
但香港未來嘅環境已經係hard mode
你仲要個仔無資源下玩呢個遊戲,變咗修羅mode...

當然,如果你係容易可以移民到加拿大同個邊生活到嘅另計
中出即飛 識玩
產假要返足一年先有薪?
奴工處啦
依家唔分得手
最多咪人情上俾錢你落咗佢
又唔係強姦你
講到一定有責任要負咁
耶穌嚟,唔好落

睇戲都有話用細路維繫感情行唔通
樓主除左男朋友 屋企人之外仲無人可以比到情緒支緩你?

希望係假膠post
窮人生仔正仆街
唉淨係成日出入醫院做檢查已經好攰 返工已經忙 又要book健康院book床位 比較唔同醫院package 諗開刀定順產 諗生完點湊 太多野諗到頭都爆
不過一諗到生出黎見到佢個刻 覺得咩都抵返曬
我會趁宜家prep定自己俾定心理準備自己
記住,到生咗出黎之後 ,妳所有嘢都係得妳一個人。
接個細嘅去 play group,見家長,教育乜都係。

做人自私啲無問題,但唔該諗下個細嘅。。

如果妳打算「自己努力啲撐一下」、「會比心機照顧佢」,我真心唔建議妳生出嚟,生都只係害一條生命。

唔係睇少妳,但真係要生,要有 back up plan。
之後幾年無咗份工點算?妳做 risk係好工,比人 lay off唔難搵過份工,但收入大減又如何?

妳屋企有錢嘅,就用佢黎做後盾,同屋企講明必要時可能要經濟支援並唔可恥㗎,嗰個係妳屋企。
落仔又唔會冇左個子宮
係想生bb緊係同一個愛你嘅人生
之前個ac用左好耐 有同事朋友知
呢啲private野都係開新ac po安全啲
都幾似
自己都攪唔掂生乜撚丫
叫人墮胎
點唔建議生,邊落有得落仔,咪痴線,大人happy 完就要付負架啦
我見好多呢D CASE ,之後過幾年就放棄左個小朋友係你老豆老母度 放養 ,有個FD 細個老母又係比人中出即飛,直接棄養留比個保母養,自己去嫁人,你決定生得,就唔好諗住嫁人 ,唔係你係害個小朋友
咪撚生啦on9 害撚死人
咁都格硬生出黎真係正仆街黎
唔啱聽嘅嘢你要唔要聽

喂你唔好玩鳩你個仔啦 我係窮困單親家庭嘅受害者
我好清楚 我係佢我都唔想畀你生出嚟

唔好情感勒索自己 唔好情感勒索你個仔
最後搞到大家一齊受苦為乜

你早幾個禮拜落決定 佢可以拿拿聲投胎去另一戶人家
你又可以回復返單身 財政壓力唔使咁辛苦 未來又可以大把時間搵個自己鍾意嘅男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞