同男朋友分手之後發現有左bb 好崩潰

744 回覆
215 Like 1450 Dislike
海馬
有好多嘢可以預計到,唔係要去detail 到所有嘢諗到實晒,但起碼有back up 。

供樓衣食住行係衡常開支,細路仔讀書洗費預唔到咩?
唔係而家呢一刻就要有舊錢,但要預咗到嗰一陣時要有相應嘅收入啩?

生仔育女貴有貴養,平有平養,決定權喺你手。
支那01大把case月入10000唔夠養一家三口仲要無公屋住6000一個月嘅劏房添,但我會覺得呢一類真係害咗個細路囉。而家香港越嚟越差,身邊大把朋友、連登仔話要比下一代外國升學,我認同。咁外國升學都要錢㗎?咁係咪要事先考慮儲錢?定又到時先算?我識個家庭月入唔夠6萬,住居屋兼仲要比家用養上一代,但一樣可以比個細嘅去外國升學,啲錢點黎?人地由個細嘅出世嗰一下已經開始儲舊升學用嘅錢。

單親家庭比一般正常家庭困難之處除咗要身兼父職之外,係經濟上無退路。兩公婆搵錢,萬一一個被lay off ,起碼仲有一個頂住。必要時揸多更的士、做deliveroo 、uber 可以補貼收入。單親呢?份工 lay off,收入就係零。屋企人養?屋企幫手?得,但以樓主個case唔該氹掂屋企人先。

上面有人叫樓主唔好諗錢住啱嘅,支那01啲case都搞得掂,樓主屋企有樓收租,點會搞唔掂?但係咪樓主想要嘅嘢先?
諗清楚你係為咗個仔定係為咗自己而生佢出嚟
到而家睇咁多個 reply 都淨係睇到你係滿足緊你嘅母愛而決定生佢出嚟
如果你唔可以好好咁照顧你個仔 真係寧願你唔生好過
一個人陀到有D重 子宮都軟晒
叫老公幫手陀一陣 拎佢粒旦旦出黎吉個位放一放個B先
兩個人一齊陀真係舒服好多 建議咁多位絲打試試
唔好害左個B啦
等我黎埋單
好似要睇預產期

太複雜唔想睇落去

總之唔會係一年
佢有興趣先自己睇落去
供得起樓應該起碼都55K Above人工
又冇乜經濟壓力既
唔介意冇老豆咪去
你先27, 要搵個毒撚便宜老豆都唔難
最緊要你有樓係手
3年後唔對路套返舊錢係手都仲得
建議唔好喺連登問,搵朋友,專業人士輔導你好啲
係嘅話你解釋兩句嚟聽下
就咁批評冇意思
俾人領養你真係on99,自己唔想做落仔個個,扮晒負責任,然後將個責任推畀其他人?你都真係幾仆街
啱啊
真係唔知點解會有人覺得
生出黎俾人領養 好過落左佢
一黎唔係個個都會成功俾人領養
孤兒仔無依無靠 可以點?
二黎俾人領養左
養父母都唔一定對自己好
比著我真係寧願無出世
落撚左我好過

一句講曬
一係落一係生
唔好製造更多孤兒仔
啱,生個仔出黎害佢一世仲好折福
唔好玩樓主
直情唔建議生,

萬一個男人知道左,
以後個仔同條女都未必有好日子過
咪撚生啦傻閪
以為自己好偉大
帶住個仔想搵過個男人都難廿倍
到時怪返個仔就無人可憐你哋
屌那星,弱智妹用下腦啦
Do you think your mom can help you with babysitting?
你話個小朋友出咗世,點知父母意外身亡,咁就話啫,專登生個小朋友出嚟做孤兒,真係仆街到極致
有呢個數 睇完上面留言 自己駛少d應該掂
生完俾母親的抉擇
自己隔離得個同男朋友FaceTime緊嘅工人姐姐

呢句睇到都心up
我尋晚同阿媽傾完
佢贊成我辭左份工先 到個仔大啲先返出去做野
可能都係一條出路 自己都認同小朋友成長重要d
咁你想點?要我地比錢你?又係騙案dllm
辭職夠錢使?
介唔介意講下咩事嚴重到俾父親block?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞