同男朋友分手之後發現有左bb 好崩潰

744 回覆
215 Like 1450 Dislike
過來人話你知 好辛苦
我個陣都好似你依種心態 而家奶晒野
大家可以收隊喇
你唔好諗錢住先啦

決定咗生你就養好個身體,唔好忽略MENTAL HEALTH
公司炒你先再諗錢啦,有積蓄又有樓餓你唔死
小朋友又未有咁快讀書

而家要諗嘅 同家人打好關係,你會好需要佢哋
要分清楚同男朋友咩關係,佢呢刻唔想CONTRIBUTE,或者將來想嘅時候你點做
你要劃清咗界線,你要諗下對小朋友有咩影響

生乜撚屌你老母
on9嫁你,生黎托柒呀,自己又辛苦個仔又冇老豆,除咗滿足你母性對bb有咩好處一係你搵定個會養便宜仔既老公先
就算樓主養得起
呢件垃圾既基因有咩好要
未婚扑野同居
你都預撚左架啦
任何事都有風險架啦
又想偉大又想享受又唔想婚後性行為
臭雞
又係感應到個bb既on9仆街

好心就一早戴套啦
順產有一個程序係要o係陰部剪一刀
如果唔係個 bb 出世時會撐爆個口
求下你唔好害左個bb 同你自己一世
唔知你係咪心有一絲希望覺得生左個b 出黎個男人會返返你身邊
分得手一定有原因
你拎自己成個人生黎賭一鋪必輸既局為乜野
你話你身邊只得幾個好朋友可以幫到你
明白你一定會好無助好驚 呢一刻要去落仔好恐怖
可以同你講生左b 之後你將要面對既野仲恐怖
單親媽媽 無你屋企人幫手
應該返工搵錢定留屋企養仔?

依家仲有得落快啲落左佢
聽你經濟情況都唔係好
窮人生仔正仆街呢啲理論講到口臭 唔再多講

香港男人有幾多個肯接受買一送二
落過仔 你唔出聲都有得暪 生左件 點暪都暪唔到
到你再遇到真愛 到時想組織家庭
要另一半接受你有你同第二個男人既小朋友 係好自私
要你bb 係咁既環境成長亦都好自私

做媽媽係好偉大既事 但唔係呢個時間去偉大
清醒下啦 說話係難聽啲 唔想你後悔
有父母幹生完做全職媽媽都得啦有乜好崩潰
好奇一問,戴啱,擠咗空氣,冇倒流冇穿冇正反都比J掂仲有咩機會會中?
走之前拎你個ex dna,驗左份報告backup,等佢結婚就拎出嚟
問題唔係個套,而係你J太細,套太大
on9
諗完都係要迫個bb 出世
又單親
又比唔到咩好資源佢
如果你好撚有米就當我冇撚講過
到時你爸唔畀佢幫你手
你點算
請定個姐姐啦
唔好唸咩bb係無辜嘅

試下問自己,如果你係個bb,想唔想出世?

落仔唔自私,不顧後果生出來先係自私
緊係上咗位先生啦,我都有個同事有咗,睇嚟佢會閒閒哋放返兩個月有薪假

絲打
唔好同屋企人鬧得太僵,佢地出發點都係想保護你
而且家人係對一世。

記住唔好用情緒去溝通

repected
聽到都覺得
樓主加油 支持你!
希望你早啲搵到個好男人
知道 我會諗定 個陣後生有同人夾份搞生意 又有做freelance個d 宜家有用啦終於😂 多謝你既意見!
不如乳名就叫小兔仔😂😂
我係男,無乜可能肚裡面有生命
生細路係一時,養係大半世。

我唔建議樓主生,原因主要係出於佢經濟、同成唔成熟嘅考慮。係呀,生命黎㗎,放棄就係殺咗佢生存嘅權利,只不過生咗出黎搞唔掂,害嘅係呢一條生命嘅一世。要明白,有啲嘢唔係盡力做、比心機、有心就搞得掂。

我唔否定可以教得好、可以搞掂,只不過客觀情況下邊一樣嘅可能性大啲?

假如佢屋企人唔撐佢,無經濟上支援,佢黎緊10年、甚至20年要供樓要去play group 要養,嗰種壓力頂得到嘛?
貧賤夫妻百事哀,何況而家連夫都無?

仲有,樓主之前同過屋企炒大獲,WhatsApp都block得,今晚傾得掂啫,到第時有乜兒郁又炒過,無咗個後盾咁點算?

樓主做risk,份工算穩嘅,但係生得件細,仲要公司知道佢單親無咗份工就大獲嘅時候,你覺得公司會好好人比佢升得快。嗱,大部分老細都仆街黎嘅,當我仆街啦,我係佢老細,明知個下屬無份工唔得,我加人工、升職都一定放到佢喺好後,反正佢又走唔郁。養細路洗錢唔會少,仲會越大越多,但人工加得慢,而家頂得順,咁10年、15年後呢?

我呢,同呢度所有人一樣,只係連燈一件nobody,佢生又好、唔生又好,最後都係食花生嘅啫。真係生出黎,熱情過咗,到時候件細嘅比老豆老母養可能都好好,但不排除有個可能性就係呀爺呀嫲寵壞晒呢?

樓主而家仲細(28歲),身體又唔係有事,點解咁急住要?過多一排,搵另外一個,6-7年後計劃好晒再生唔好啲咩?墮胎嘛。。唔講根本唔會有人知,而對比帶一件細,更多男人根本唔介意。

仲有最後一樣嘢,講咁耐,完全無考慮過同前男友一齊養,明顯前男友都唔想負責。明嘅,但要諗多樣嘢,第時個仔問嘅時候,點解釋比佢知無呀爸㗎,因為當年呀媽比人中出飛?

生仔,唔係養狗,點解唔盡力去製造一個正常嘅家庭環境比佢?反而一出世就要佢單親?樓主選擇要嘅同時,就幫個細路揀咗一條單親家庭嘅路,咁樣又公平嘛?

樓主又唔係開金礦,要返工賺錢,陪細路仔嘅時間更少,個細路嘅童年又點?到第時7點放工、返屋企食飯教功課全部得佢一個,嗰陣喊後悔、想要私人時間?sorry,已經太遲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞