同男朋友分手之後發現有左bb 好崩潰

744 回覆
215 Like 1450 Dislike
專業Hr答你
產假係冇得無薪
唔建議生 要講原因真係好多

一來 BB出世就無爸爸(當然你可以話依個世界好多單親家庭)
二來 俗語都有話窮人唔好生仔你自己都搞唔掂 點滿足個小朋友?

有時好多嘢唔係一句話母愛就大唒 你自己諗清楚啦
就算你搵輔導唔一定好過係連登睇咁多唔同人既睇法 個輔導員如果係耶撚/大愛撚 你都知佢咩答案啦

咁既心態真係唔好生 唔係話搵人幫哩件事係錯
而係你做人既認知/想像力都仲係好唔夠

其實要講做人/做父母應該係點真係好多野可以講

簡單一句
係人口過盛 權力極度傾斜 資本世界後期既社會
你一個人想過得開心已經唔容易 要有好深厚既知識哲理
如果咁多野都冇把握 諗住用錢解決 假手於人
唔好話做父母 咁樣做人都唔合格

個b仲要係仔 你真係唔好攞屎上身
男人要面對既世界同女人好唔同 真心勸你嘅

你真係要生 都勸你最簡單 解剖學生理學營養學哩啲一定要研究深造 唔好諗住俾錢睇醫生就完事
大把拖症博你黎多幾次既醫生
生理物理上需要一定要做足思想準備
冇好老豆做佢榜樣 所以你要更加理智虛心看待所有野

仲有太多太多野可以講.....
做左父母之後先後悔既真係大有人在

你先29歲
其實保養得好 30歲尾可能俾你吊到個高質deedee呢
報定名先。
買一送一,去邊度搵?
樓主係落就快
生咗 你累個仔一世 正仆街
成熟唔成熟同想唔想要BB係兩回事
你自己乜都未ready
仲好意思話人唔成熟
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站
www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
唔知件事係真的流。如果係真嘅麻煩唸清楚,你一生落黎就要負責佢一生,冇得話後悔。
其實而家香港咁 俾着我如果身體許可 會寧願落左去
唔太會想自己bb喺呢個香港出世
更何況係無計劃地有左
你又無能力 你辛苦 個bb第時都辛苦
自己諗啦
俾人中出即飛已傻左一次,仲要因為咁決定用成世人嘅幸福去將錯就錯,背負一個自己冇能力應付嘅包袱⋯⋯⋯只能說:條路自己揀~
係lo
買2手閪送便宜仔咁筍去邊揾
上連登開po乞正皮樓主唔係假膠就係個有好大勇氣的人
呢份勇氣夠你養大個仔加油
有邊個女人唔係一個人陀住
自己決定要就自己攪番掂佢!你老豆同你反面唔係冇原因。因你有選擇!根本可以落,但係你自己決定要生,仲諗住叫家人去同你一齊埋單?!天意!咁亦可講佢出唔到世都係天意!冇咁on9喇!
養自己都味掂 生乜撚嘢 生出黎受苦不如唔好生
建議樓主起埋自己出黎,佢自己都係仆街黎
上黎搵件毒撚埋單啦
落仔又好重業
生出黎又⋯⋯
生個下偉大,養個下頭都大
你當人地傻既咩
唔一定 雖然而家好多時都會剪
同埋如果癒合得好 個傷口唔會好明顯
連登仔真係好撚仆街
個女人生完bb 因為生過剪過epi就嫌棄佢
呢d男人唔要都罷
建議樓主去外國啦
香港人好多都仲係清朝思想
同埋唔好上咁多連登 連登仔一定踩到你一文不值
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞