同男朋友分手之後發現有左bb 好崩潰

744 回覆
215 Like 1450 Dislike
加油呀,養小朋友唔易架,但我建議生
問 1. 僱 員 要 符 合 甚 麼 條 件 才 可 享 有 有 薪 產 假 ?
答 1. 如 僱 員 符 合 下 列 條 件 , 便 可 享 有 14* 星 期 的 有 薪 產 假 :

( 1 ) 在 所 訂 定 的 產 假 開 始 前 已 按 連 續 性 合 約 受 僱 滿 4 0 星 期 ;

( 2 )
給 予 僱 主 懷 孕 及 準 備 放 取 產 假 的 通 知 , 例 如 向 僱 主 出 示 證 實 懷 孕 的 醫 生 證 明 書 ; 及

( 3 ) 如 僱 主 有 提 出 要 求 , 已 向 僱 主 遞 交 醫 生 證 明 書 說 明 其 預 產 期 。

如 僱 員 在 所 訂 定 的 產 假 開 始 前 , 按 連 續 性 合 約 為 僱 主 服 務 的 時 間 少 於 4 0 星 期 , 則 只 要 給 予 僱 主 懷 孕 通 知 及 準 備 放 取 產 假 的 通 知 , 便 可 享 有 14* 星 期 無 薪 產 假 。

* 合資格僱員如在2020年12月11日之前分娩,可享有連續10星期的產假。

做得人老母就唔好成日戇鳩鳩咁啦
agger見得太多
即刻搵人中出 來得切
你係連登問呢d野
呢度有幾多人做過人老豆老母丫
一係假膠一係仇恨女人一係a0
梗係去返d 老母group呀女人forum問架啦

個人意見..你其實負擔到又養到..咪生落黎囉
只要好地地同屋企人傾..佢地唔會唔理你既..
你始終係佢地個女
層樓係新樓?
好想埋單
上面講左佢老豆block左佢

好撚慘,咩老豆黎
產假係基本權利, 都2021年, 有咩理由要剝削大肚婆, 而且佢地一旦知你大左肚, 就一定唔炒得

權利係法律比, 唔好蝕比d 黑心公司
係wo 咁撚簡單都唔自己google下睇資料信曬hr
好難令人信服佢係準媽媽
如果真係咁 我完全諗唔明點解我要揀我老母做我老母
過黎加拿大啦
起碼政府會有牛奶金補貼你養到18好似
樓主,可以試下唔好直接搵兩老
可以搵啊姨/叔叔個d,俾佢哋知道你
咩情況,佢哋知道自然就會同你父母講

錢方面好重要,但係其實有人陪伴仲
緊要,我屋企有大肚婆就係無人陪
搞到差d抑鬱,當然都好多原因導致

有唔識咪多d上網問/搵資料
依家資訊咁流通

如果要生就對個bb負責d,唔好俾佢
有營養不良等等

你男朋友個度都可以搵佢老豆老母
俾d壓力佢地或者佢哋會照顧埋你

佢哋應該仲緊d,畢竟個孫佢哋既
就算得唔到你男朋友(ex?)幫
都可以煩下佢哋等佢哋知道自己個仔幾
無情無義!!

btw大肚婆要注意補鋅,唔好食煙飲酒二手煙
依d基本野,仲有胎教好似都重要

(落既話就一了百了,注意翻墮胎後既身體保養)
(如果有信教就俾d錢做下法事求個心安啦)
應該20左右,倫敦金Mk仔中岀然後走人
正皮俾你男朋友中出你即飛
不如咁啦樓豬
你搵張紙寫低生同唔生嘅好處同壞處
個答案好顯而易見
養小朋友唔係話你想珍惜就得
無錢無能力生出黎咪又係受苦
睇你講d野完全係由自己出發無諗過個仔將來咁既
非洲班人咪成日都唔諗後果淨係掛住扑野咁生d細路出黎受苦(雖然上下電視喊幾句就有人幫手養)
我諗你都係認真諗下先決定生唔生啦
Pin this
又一個自私女人
好期待佢八個月之後出世
宜家照超聲波已經睇到少少樣!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞