同男朋友分手之後發現有左bb 好崩潰

744 回覆
215 Like 1450 Dislike
都睇得出你係好愛個BB,都會建議你生,但係你要做好一個心理準備係,可能直到你細路中學,你先會有個空間去有返自己嘅生活,所以做好心理準備,同埋明白都係欠缺咗一啲野,冇咗父親(我自己都係單親家庭我知道)真係好似其他網友話齋,搵吓啲教父教母幫手教佢地,唔係物質上嘅照顧,而行為上嘅指導

例如話教佢點去見識社會,點去同異性相處,點去踢波,假如你生仔。你生女比較容易處理(我細個都係靠我阿哥去見識世界、明白生存嘅法則 ,而我阿媽唔知道男性係點生活)

都係佩服你嘅勇氣,今時今日生細路仔唔容易,何況你仲要一個人
基於人道理由 更加唔應該生
樓主痴撚線 為一己私慾 要咁多人受苦
咁你真係唔好生冇好老豆既女人 注定唔識搵好老公 姐係你下一代都唔會有好老豆
屌你老母
個bb唔想出世啊屌
咩時勢啊仲生仔
仲要一出世無爸爸
你睇下樓主講到自己都就搞唔掂咁濟 又供樓頭痕 返工又唔係游刃有餘 冇老公不特止仲要同屋企人斷絕關係 照個超聲波都要姊妹陪住如果唔係就精神崩潰

你點會覺得一個要24小時照顧住既bb出到嚟會幸福 ? 唔怕佢幾個月之後就畀政府拉咗話佢疏忽照顧兒童? 樓主心理咁脆弱個細路童年都唔慌幸福得去邊 你喺連登搵下都已經大把埋怨自己個單親老豆或者單親老母嘅po

如果樓主係話佢已經做好準備 plan好哂 而且佢大把錢 份工好穩定 打算請工人 家中兩老已經磨拳擦掌準備好照顧佢個b 所以就冇老公都決定生個b出嚟 我諗唔會有咁多人反對佢生囉

佢根本未諗清楚 佢連準備都未做好 心態完全未ready 字裏行間完全只係感覺到佢而家沉浸喺要負上母親責任呢個光環嘅自我救贖心態中 當個bb真係出咗世面對種種嘅現實困難時好容易就崩潰
班姊妹救得一次 唔通又24小時咁樣照顧樓主咩
Po頭啲人叫佢同佢阿媽講下 都仲喺度遲下傾遲下傾
追咗頭100層,開始知道點解個爸爸話同你唔夾
同埋唔好因為係單親,對自己個仔女太過縱容,我都有識同學係媽咪一個人照顧佢,平時掛住做嘢搵錢供佢留學,冇時間同佢相處,所以一個月一萬蚊零用錢。千祈唔好諗用物質去補償仔女
窮人生仔正仆街
你唔好痴線啦
父母既能力先係決定小朋友成長既因素 唔係你愛錫肯9陪下佢就得
跪地求父母原諒。
叫你父母當養多個細佬。
15年後又多個連登仔上黎話窮人生仔正仆街
無論結果和反應如何,你必須同你家人和所謂老公講聲交代清楚。未必得到他們諒解和支持,不過誰知道!努力向前,美好在明天!
傾掂先去生啦 生左出黎無人照顧仲慘
同埋唔好將你自己嘅問題帶落去下一代,以我屋企人為例,因為太後生生咗我同我阿哥,佢變咗係唔鼓勵我哋去識異性朋友,安排讀男校,又驚我哋重蹈覆轍,變咗係我哋出到嚟社會對住異性係有少少尷尬,搞到而家都係A0
真 唉都心痛 如果樓主唔係玩膠 個仔同你都唔會易行
有好既異性朋友就睇下幫唔幫到手教佢做男人吧
哩樣野女人做唔嚟
老豆會無端端打人

恭喜樓豬
有雜誌登左你個post

https://www.facebook.com/835266909851002/posts/4005658262811835/?d=n
去教一個男仔去成為一個男人,呢樣野係女仔做唔到,單親媽咪通常好容易成為控制狂,怕對方行差踏錯
搵毒撚埋單就ok
十二年後
好心你就追下po先講野啦on9
預最好六個月左右照一次結構,可以的話順產,大人會復原得快D

例子:牛欄1號大概$269一罐,一罐大概食到6日左右(食人奶就少D)
NB 一日大概8-12塊片

人奶2-3小時一餐奶,奶粉可以頂到4小時
生黎做乜?你個b一出世,就注定會死
生老病苦番工苦讀書苦就一定有架啦
快樂唔係必然但痛苦就一定有
仲有今時今日香港,係生都唔喺到生啦下化?
都話唔好婚前性行為啦
香港咁嘅情況,你又咁嘅身世,你諗清楚你生佢出嚟係尊重佢嘅生命定害咗佢嘅生命先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞