脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 25

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
想問下 25 歲仔
已經無咩頭髮 後面個鑽鑽位 已經好頹 家族有遺傳頭髮少
可以點救好 唔想未到30 歲就變左50歲d阿伯後面頹左一大部份
佢照加見醫生就5百幾
你買藥就另計啦
中學已經係有M字額
但係一路都未向上移(可能有但我唔察覺)

老豆有脫髮問題 我諗遲早都到我

我而家好少甩頭髮 可能時辰未到
M字位仲有啲軟幼既短毛

應唔應該開始食定保記
咁洗唔洗食內用藥?
For Women 我見得Rogaine 2%, 可唔可以照用Kirkland Minoxidil 5% for Men呢?
影張相上黎睇下點先再比意見你
你十萬買產品都唔睇醫生?
目前似 髮轉大啫 未至於脫髮
想請問下各位巴打,如果有雄性禿,又想生鬍鬚同眉毛同生肌肉係咪用 minoxidil 好過 finasteride?
要入黎多謝一位Ching
話說N個月之前講自己個頭勁笠勁痕 然後有黃色一粒粒
有人覆話係蟎蟲定乜 叫我買Nizoral
點知都係唔Work 再上黎請教
有位Ching 叫我去美康買冬定唔知乜
之後去Check完買咗枝海藻 過兩日即刻舒服哂
開心用咗兩枝 但今鋪轉季個Sale叫我用同一個牌子另一枝紅色嘅
即刻仆街 啲黃色一粒粒出翻黎 最後都係忍唔住買翻海藻
第一次買個陣 買埋同一個牌子生髮同髮尾油
但冇撚用嘅

所以重點係 生黃色一粒粒同油頭
可以考慮買海藻個隻
未必睇到 甩都可以慢慢甩 我洗頂頭都甩好少(20內)有時2日洗一次 都係40內
但我都係禿左 睇醫生話每個人脫髮數量條curve都唔同 係甩完生唔返咁解
其實最好用機睇下毛囊 先最準

一般市民黎講 每日甩頭髮甩勁多

多到你一洗頭,一摔泡泡成30條咁樣

就可以叫有脫髮危機

你就咁睇都可以叫正常..
你都岩架

所以最好用機CHECK

一般市民只能用咁樣去睇

或者咁講,自己FEEL到頭髮有無變幼到

咁架咋

一般而言, 如果每日甩多過100條,就可以講有脫髮危機
依年幾不停甩頭髮 唔知係咪個陣轉咗用箭牌送頭水就開咗出事個陣留到啲頭髮去膊頭 之後剪返短
依家明顯早到M字 向上移緊 感覺似第二三期
請問應該睇普通科定點先
好多細頭皮,有一d紅色好似瘡咁係頭到,用kz2%有冇用?
係用左響做treatment........
我都唔知自己點解會咁, 好似撞左邪咁.....
我今日book左睇醫生
BTW, 想問下下面款藥有冇用?
係咪又係一D要食成世嘅藥黎?

保健品 唔洗食成世
但最好睇醫生處理好個頭皮先
已睇醫生, 非雄禿, 只係頭髮變幼, 佢話暫時只需要搽藥~
可唔可以介紹下睇邊個醫生? 女患者睇唔睇?
19歲絲
脫髮大概3年越黎越稀疏
之前就甩長嘅頭髮
而家甩好多新生出黎嘅細短頭髮
有冇絲打都試過
想買印保
https://t.me/gotohellbybus
唔刻十年巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞