脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 25

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
睇普通科會有轉介

雄性禿離不開 用 minoxidil for women
剛加了

每日洗頭都甩幾十條
電完髮都仲食遮到
M字近一兩年好似愈來愈勁
同我老豆一樣唔會地中海但由前額開始上
大家覺得試下用藥家儲錢植髮算
本身我正常樣,唔想比個頭搞到咁,先得31歲

21歲,父有脫髮(嚴重(中間完全無頭髮))

洗頭後髮旋就會同正常人冇分別,但朝早瞓醒/頭油就會明顯有一條髮線

1.係咪禿頭?
2.有冇咩洗髮水(屋企用緊求其買)、藥推薦?
3.同埋捱夜會唔會脫髮?
因為我係整體頭髮稀疏咗,食咗7個月保都冇乜密返,12月開始用埋5%,所以想試下適尿通但我得21歲就食好似唔太好
天生轉位大 非脫髮

食藥同搽藥先
搞半年先諗

但植髮係解決脫髮問題既不二法門
1.係咪禿頭?

21歲黎講,唔叫禿頭,但髮線上移

2.有冇咩洗髮水(屋企用緊求其買)、藥推薦?

我推薦Alepcin 或 Maro 3D
但你遺傳問題
基本上用藥搽藥都只係緩兵之計

3.同埋捱夜會唔會脫髮?

同醫生講既一樣
作息定時 多飲水 多d食有益既食物
無論對皮膚定頭髮 等等 都有好好既幫助
都係個句 適尿通副作用大
如果你食左7個月都無改善
其實可以真係考慮食
但我建議一星期食兩至三粒適尿通
唔建議你全部轉用適尿通
同埋建議你最好考慮植髮
始終21歲仔咁快就食適尿通唔太好
因為 適尿通係脫髮危機既最後防線
因為你搽藥只係12月開始
建議搽到5月 無改善先考慮食適尿通
DUTASTERIDE 同 FINASTERIDE 抑制DHT既方式接近 副作用都係相類似 若果食保未有出現嚴重既副作用既話可以考慮轉食DUTASTERIDE 只係副作用出現機率會上升 例如 性功能副作用出現機率會大約由1% 上升到 10% (根據藥廠leaflet) 但出現副作用既情況都有機會慢慢減退 另外 唔同廠既leaflet都有寫到年齡係18歲以下不應該使用 21歲我諗都無咩問題
補返Dutasteride leaflet比大家參考下

https://www.medicines.org.uk/emc/files/pil.8917.pdf
求解答
Thx
求十年巴加 想買韓保
https://t.me/reallycoldheart
你除左食保記,仲要搽埋生髮水

另外,我建議你可以食3隻supplement

1.生物素(含維他命B7)幫助生髮
2.南瓜籽油 (有文獻提到雄禿男性食南瓜籽油可以提升40%髮量)
3.大豆異黃酮(降低dht響身體入面既工作效率)
Minoxidil 2% 係咪無foam?
如果要生育 留意要停藥至少一年先可以
主要噴甩既位
如果頭頂愈黎愈薄,髮線又向後
係咪睇左醫生先好食藥搽野
唔該哂!Ching你食哂3隻supplement?
of coz
第一次我就建議去睇皮膚科專科先,under 2千搞掂,對平起啲呃人生髮中心平到爛
係咪只要皮膚科都會跟脫髮問題?
我係網上搵到專睇頭髮都要$800+藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞