STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區2

1001 回覆
20 Like 6 Dislike
EU fans, 劇集當小說睇
其實講嘅野錯唔晒,Mando season2劇情係好薄
但冇可能用小說嘅敘事標準套落每集半個零鐘嘅劇集
有聲
係真就好
咁我明點解我有呢種感覺
我淨係睇電影,其他野例如EU淨係睇網上D懶人包
有時睇台仔網D分享都唔係好啱口味

我自己又唔覺得改變得好快,因為season 2頭一半都鋪排緊mando對信條既動搖
劇集黎講差唔多啦
其實由佢救grogu個下已經係信條既動搖
fans art
不過真係幾正
未係完整版嚟
之前老obi vs vader已經出哂水
一路未交待佢D舊族人生定死
Season 1 finale 開頭都仲好堅持唔除頭盔
IG 除左救番佢,按道理佢應該想打柒IG
但喺IG犧牲自己換取其他人逃生(屌你老母肥閪Rose
Mando為IG傷心,原則上 creed 已破

season 2 將成個轉變明確化
season 3如果係要光復Mandalore 又多個角度去講

成套劇節奏明快好瀟灑,我真係好鍾意

本身好憎睇劇集類既野,成L日拖戲
s2主調s1尾已經講到明係帶grogu比jedi
8集算啱啱好無拖戲
寫到咁就唔係星戰 呢類 fantasy / fiction story 嘅風格 要探討咁多人性 社會 破碎家庭 孤兒 不如睇 Adam Driver 做嘅 marriage story 幾十年前 dustin Hoffman 嘅 kramer vs Kramer , deborah winger 嘅 Term of endearment 啦 呢啲戲就真係探討成人同小朋友嘅關係啦

其實好怕呢啲懶識睇戲嘅人 睇佢哋寫嘢好老尷真係 一有機會就撲出嚟說教
可能唔係好多人察覺到 starwars universe 其實多少等同華人嘅武俠世界 西方嘅 fantasy 世界 多數有恩怨 師徒 劍 練功

簡單講星戰就係武俠片

當然故事人物嘅感情可以好感人 令人蕩氣回腸 例如鹿鼎記嘅韋小寶同陳近南 陳死時 韋等如父親死去 係好真摯咁人 但金鏞唔會畫蛇添足 加幾筆去寫韋小寶點解咁慘 留白等讀者自己嘴嚼
以 fantasy 故事 寫mando 同 grugo 嘅感情寫到呢個地步 實屬上乘
成個season2我覺得比較悶係得第2集
太多side quest又會比人屌嫁啦
依個vader只係啱啱整咗個劍
fox仲未死
依個時候應該未太適應套甲
應該會俾windu屌打
以windu 實力,無左半隻手其實唔太大影響
寧願佢真係比Vader追殺先真係死,咁樣其實都幾好
無咗隻手咪用機械手
真係唔會有太大影響 甚至可能提高咗戰鬥力
windu同未燒傷嘅anakin 打應該46甚至73開
宜家vader仲未適應套甲
windu打pals,有人話pals係扮廢等anakin入局。但係我覺得佢都應該係唔夠打,始終pals叻既係計謀唔係武功,個場戲應該係豪賭anakin幫唔幫佢。所以完全同意windu打ani未入魔可以73開,入魔上甲都可能得64
無知一問, 其實有冇邊套SW電影/劇集/小說有講過點解Anakin入左魔, 但又唔可以好似Dooku同白卜庭咁放電呢?
成身機械
電9埋自己搞到壞機
Poor Vader

Rey 都放到啦
唔係有機械放電先勁咩
咁Rey 放電係咪又係個鳩屎女權攪出黎? 正常係咪入左dark side先可以放到電?
pals一打二屌打mos兩兄弟 其實都好勁
不過windu 仲勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞