STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區2

1001 回覆
20 Like 6 Dislike
不過5-8都有D AHSOKA嘅內心戲
I "WAS" A JEDI
我睇到想瞓
頭果6季我大部份都要倍速睇
一見到Padme jar jar就只可以唔使睇
Jar jar is a sith lord
未係jar jar跟本係clone wars mvp
你地可能會覺得jar jar 送頭仔 / slowly 送
其實jar jar所到既地方都係how to lose
無記錯有集jarjar扮jedi,一條友救左padme仲要捉埋總督
hello there

TL;DR:
打完成篇先發覺唔對題. TCW 711, 712兩集講Order 66. 709-712喺以最好一套連貫電影嘅標準製作,雖然我認為佢足夠self-contained,不過複習埋情節呼應前作嘅集數就更大感觸:TCW電影, 113, 119, 208, 520, (601-604 Chips arc).
呢幾集(除咗第六季)尤其突顯Ahsoka同Rex及Anakin嘅關係,簡單如留意吓互相嘅稱呼已經可以了解佢哋關係嘅變化。
(Maul TCW線又另外一堆集數/漫畫補, 有興趣先睇)

TCW Ahsoka 全集數 (+推薦星星)
電影*
102,3 Plo Koon (3歲時接Ahsoka入Jedi, 個故事暫時仲存在於Concept Art)
106,7 R2失蹤, vs. Grievous Round 1
109 Luminara, vs. Ventress
113**,4 Aayla
117,8* Virus
119** Ryloth
第一季初期呢就係同Anakin嘅磨合期,睇下兩師徒點一齊衝衝撞撞,亦有唔同Jedi大師輪流教學。Ahsoka要學懂嘅主題可綜合為跟命令(作為軍人)定跟直覺(作為Jedi). (配合711)

201,2*,3 Cad Bane
205, 206**,208** Barriss!! Order 66預演 (206係我個人最愛之一,表情超可愛,但同時又心痛個豆丁心口得個勇字,又有同Anakin鬥咀)
211* 唔見光劍
217 三師徒致敬七武士
222 Boba

304(Riyo), 306(Mandalore), 307(Padmé) 分別拍檔三個靚女/師母
310 呢集換新衫+Skywalker夫婦教女…係咁多 然而我不知道Lux Bonteri是誰
315-17*** Mortis
318-20** Citadel
321-22*** Padawan Lost

前面兩季鋪墊Ahsoka+Anakin段關係之後第三季中後期會重視返Ahsoka嘅個人成長,開始獨立,慢慢向成為值得守係Anakin身邊嘅人。呢幾集睇熟咗,睇到vs Vader嘅一戰會更加揼心。

401-3 Mon Cala
411-13 Slavers 救自己族人
414* (= Mando S2E5)
415-16
第四季佢主要都係配角,不過呢啲集數本身好睇,仲有幾套新衫。角色方面冇乜特別大發展,派吓心靈雞湯咁,TCW如果肯認真解下aftermath就要還神la.

502-505 Rebellion/Rogue One reference
506-509 配角, but 509 Grievous Round 2
517-520*** Wrong Jedi
…總之最尾四集神枱

705-708
709-712
(姊妹篇同大結局嘅點評喺四月Clone Wars集中po已寫過)

過場: 111/121/418/421*(第一次*當面*叫Anakin個名)/
一閃即逝: 209/407/611/612
憑記憶寫,如有錯見諒。遲啲再寫Rebels/小說
rebels我上po好似已經寫過
Darth jar jar
mesa的JarJar,願mesa的Darth為聖。
願yousa的empire降臨
好似係個jedi死在,然後佢好聰明扮jedi
仲疑似用左原力控制隻怪獸幫拖
等佢拍完冬兵獵鷹先
on9
比條友講多幾講遲早變做講gundam 個shin
佢寫既唔可以話佢錯,但係睇野既角度好唔似Star wars Fans 🥴

佢係咪TLJ fans?如果係既就不意外
怨婦
上篇都係為屌而屌
我認同Mando今季啲轉變係太快同上季對比太大,如果有多少少時間鋪係好啲嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞