有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
睇科,時裝設計、讀廚嗰啲 humber出名d。
半年洗乜學簽
因為失業率高,工種少,就嚟連政府醫療都私有化
讀SAIT讀邊科?
陰公

連登係咪冇得PM?

最後一次上高登好似係08,09年, 之後已經冇再上, 更加冇上連登
想讀electrical engineering
想去sait讀 但暫時仲未決定
所以想問下你意見
Where is sait?
想問下讀設計類Humber定seneca 好d?
係帶少少it 成份既design diploma
見d人評價話個科教得basic唔深入,驚讀完出黎冇咪用
如果有UBC同UofT offer
讀Philo undergrad,有冇話邊間好啲?
UofT 學費好似好貴
calgary
有人話Sheridan仲好
https://www.sait.ca/programs-and-courses/diplomas/electrical-engineering-technology-daytime 呢個?

你要留意SAIT唔係大學,diploma唔同degree.

不過加拿大有好多技工行業都要diploma, 整水喉要plumber, 整電要electrician, 乜都要講資格講牌, (唔似香港啲水電師傅咁), 所以唔怕搵唔到食

唔好聽人講讀oil & gas, 呢行好差.

如果對機械有興趣嘅可以考慮讀飛機維修
同意
其實我係等緊讀書移民pathway
我係degree holder 如果diploma 都可以apply pr 就諗住讀個diploma 就直接做野
我聽聞calgary 偏向工業所以想揀calgary 同埋calgary living cost 相對低好多
飛機維修定electrician 好d 定兩者其實都等人洗?
先利申: 小弟做航空業, 意見可能有偏頗

Electrician 機會可能多啲, 但Calgary 經濟唔好, 有機會要去啲細town 做, 如果冇架車會好難做到 (尤其係Contractor).

飛機維修行頭窄, 但Calgary 係區內最大機場, 兩大航空公司都有維修庫, 又多包機公司同國際行班, 要出town 嘅機會未必咁大. 但競爭可能大
航空業都唔知到幾年先好返⋯⋯
想知依家飛機維修咩環境
理論上依家應該冇咁多飛機要做維修
我見sait 飛機維修個就業率都成97% 正常情況下係咪都好等人洗
航空業唔係得航空公司
有幾個原因:
1. 一來畀幾年熟咗嗰面環境、社福制度
2. 當地睇重當地工作經驗同學歷
3. PR 後進,修平過international student 好多
4. human service 人工唔算高

想做嘅,搞咗個PR 先再慢慢追啦~~
想問有冇人知George brown college baking and pastry arts management 好唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞