有冇人會想去加拿大讀書?

1001 回覆
134 Like 20 Dislike
唔使咁驚 真係冇 佢哋講到明
之前睇過個po話BA需求相對較細
驚唔讀書去到搵唔到
佢無亂答你, 只係答d唔答d
我發覺佢地真係問一句答一句
唔會再講清楚詳盡d
搞到我報鬼左duolingo仲比左錢

佢答我如果讀間學校係用英文授課, 證明到比佢地睇, 佢地收到資料會再批核你係咪可以唔駛考
跟住我再問佢, 咁係咪我報名時只upload transcript, 唔駛upload English language proficiency documents就得
佢就答我唔係, 佢話要搵讀果間學校出一封信去證明授課語言係英文先得
即係報名果陣English language proficiency documents個位要upload果封證明信
巴打, 我建議你再send email去話佢知你會補返呢封信, 我見佢好似無得自己再修改個application, 佢寫明要齊資料先會考慮你申請, 可能你而家係俾佢地定義為仲未齊資料
如果你問左都話我知結果係咪咁
我地都係幫下眼,比下意見你。 始終人人情況唔同,所以自己做下功課好D
Lm
其實我張transcript背後description有寫明所有course都係用英文教

所以呢個已經係由學校出嘅證明
咁如果你收到offer再話我知好嗎?
我張transcript都有寫medium of instruction
但佢尋晚係叫我出信證明, 所以我都唔知
冇問題,到時再update你
想問下巴打大學係學咩?

我 background 係cgpa 3.4 八大 science底
有冇機
我喺大學係讀政治,我個Master完全同我degree冇任何關係

如果你係想Master Science科嘅話一定有機會,McGill UOT同UBC呢啲一流大學絕對可以一試,越早越好快啲搞

另外我都會推介Ryerson呢間都是都市型大學,簡單啲咁睇你就當係多倫多嘅Poly
學費成50萬
你有相關經驗都好點
我係驚過去讀完 都搵唔到工
本身唔係做呢行
預兩年生活費廿萬hkd
未加學費
你入大學行research 應該有機會嘅
CP 好高人工吓不過競爭同要求好高
即係你香港有master再去讀master?

BC黎講你入得醫院做CP都係phd
基本入場券 你冇當地大學phd
當然部分US大學phd都ok like Upenn

建議直接phd啦
就係唔太想讀phd所以先睇下有冇得讀多個master當入場券
補吓anatomy physiology English 咁
一年半載好快姐
除非哩邊唔認你個edu background (帶頭盔)

建議累積吓相關經驗 不過如果你aim college唔難
我都有報名UBC同UOT 啲人話通常二月截止後先開始派比一啲outstanding application,去到三月就開始慢慢派main round
祝大家好運
有呀想做藍領 巴打有無TG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞